Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slovensko si v celosvetovom rebríčku slobody tlače polepšilo o desať priečok. Čaputová vyzýva na jej ochranu

03.05.2023, 22:48
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že napriek všetkým nedokonalostiam je potrebné chrániť svet slobodných médií a brániť ho pred ľuďmi, ktorí chcú novinárov umlčať.

Slovensko sa v celosvetovom rebríčku slobody tlače umiestnilo na 17. mieste. Od minulého roka si polepšilo o desať priečok. Aktuálny rebríček zverejnila medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa slobody tlače. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry.

"Táto pozitívna správa je hmatateľným výsledkom domácej i medzinárodnej snahy o skvalitnenie mediálneho prostredia, ktorú Ministerstvo kultúry vyvíja v posledných rokoch. Zároveň je výbornou motiváciou, aby sme sa v nasledujúcich rokoch v rebríčku posúvali už iba vyššie," skonštatoval rezort.

Vládna priorita

Dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) poukázala, že snaha o zlepšenie mediálneho prostredia na Slovensku je prioritou celej vlády. "Ctíme si princípy demokracie a záleží nám na tom, aby žurnalistika na Slovensku bola objektívna a nezávislá a aby sa novinári a novinárky mohli cítiť bezpečne," podotkla.

Milanová sa stretne s predstaviteľmi organizácie Reportéri bez hraníc v Paríži v rámci svojej pracovnej cesty. Diskutovať tiež bude s francúzskou ministerkou kultúry Rimou Abdul Malak, s ktorou sa bude rozprávať o aktuálnom stave Európskeho aktu o slobode médií. European Media Freedom Act je momentálne jednou z prioritných tém Európskej únie v oblasti médií, ich slobody a nezávislosti.

image

Poslanci presunuli hlasovanie o tepelnej energetike na júnovú schôdzu, súhlasili s Galekovým návrhom

Prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že napriek všetkým nedokonalostiam je potrebné chrániť svet slobodných médií a brániť ho pred ľuďmi, ktorí chcú novinárov umlčať. "Novým a nebezpečným súperom médií je mimoriadne efektívne a rýchle šírenie nenávisti a lží na sociálnych sieťach, ktorého súčasťou je aj spochybňovanie tradičnej žurnalistiky. Každý novinár, ktorý verejnosti prináša pravdivé a objektívne informácie, si zaslúži našu podporu a ochranu. Jeho sloboda je aj našou slobodou," dodala na sociálnej sieti.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger je rád, že Slovensko sa v rebríčku posunulo počas jeho vlády. "Budem aj naďalej poukazovať na potrebu úcty k médiám, ktorých sloboda je znakom zdravej demokratickej spoločnosti," vyhlásil na sociálnej sieti. Slovensko sa podľa jeho slov nikdy nesmie vrátiť do čias, keď sa niekto cítil "natoľko bohorovný, že siahol na život novinára a jeho snúbenice". Je tiež podľa neho vždy potrebné odsúdiť hanlivé označenia a urážky novinárov od politikov.

Novela Trestného zákona

Hnutie OĽANO pripomenulo, že ochranu novinárov má posilniť aj novela Trestného zákona, ktorá zavádza nový osobitný motív "pre výkon zamestnania, povolania alebo funkcie" a nový trestný čin "podnecovanie vzbudzujúce nenávisť". Nová legislatíva by mala podľa hnutia odradiť každého, kto by sa chcel vyhrážať alebo inak útočiť na žurnalistov, ako aj ďalšie profesie, pre ich prácu.

Pandémia koronavírusu či vojna na Ukrajine podľa OĽANO ukazuje, aký významný je prístup občanov ku kvalitným a overeným informáciám, ktorý zabezpečujú etablované spravodajské médiá. "Poctivá žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám, konšpiráciám, klamstvám, výmyslom. Aby bola účinná, okrem iného potrebuje aj prijateľné ekonomické podmienky. Aj na to myslí novela zákona o DPH, ktorá rozširuje zníženú daňovú sadzbu aj na služby predplatného pre online periodiká a spravodajské portály," doplnil poslanec Milan Potocký (OĽANO). Poslanci majú o novelách rokovať na aktuálnej májovej schôdzi parlamentu.

image

Parlament určil top 100 priorít. Kontroverzné nápady boli odstavené, no Matovičova atómovka šancu dostane

Podľa predsedu platformy Most-Híd strany Aliancia Konráda Rigóa je Svetový deň slobody tlače aj o otázke profesionálnej etiky, a to nie len v médiách, ale aj v politike. V tejto súvislosti skritizoval predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča, ktorý podľa neho tento deň sprivatizoval. "Včerajší incident pred budovou parlamentu v Svetový deň slobody tlače využil na to, aby zaútočil na novinárov, ukázal prstom na transľudí en bloc a strašil tzv. transrodovou propagandou," podotkol. Matovič odmieta, že provokoval alebo útočil na účastníkov protestu za práva LGBTI+ ľudí pred parlamentom.

01 - Modified: 2023-05-03 12:26:42 - Feat.: 1 - Title: Slovensko si v rebríčku slobody tlače výrazne polepšilo, na čele je Nórsko 02 - Modified: 2023-05-03 10:41:35 - Feat.: 0 - Title: Reportéri bez hraníc: Svet je pod záplavou dezinformácií, ktoré stierajú rozdiely medzi pravdou a nepravdou
01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-24 10:56:07 - Feat.: - Title: STVR namiesto RTVS. Vláda dnes schválila kontroverzný Šimkovičovej zákon 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:02