StoryEditor

Sulíkovci idú bojovať proti zákazu spaľovákov, obracajú sa na prezidentku

02.05.2023, 14:26
Autor:
TASRTASR

Opozičná Sloboda a solidarita predkladá uznesenie zaväzujúce SR k technologickej neutralite pohono

Opozičná SaS predkladá návrh uznesenia parlamentu, ktorý by mal zaviazať vládu a predstaviteľov Slovenska, aby hlasovali za technologickú neutralitu pohonov automobilov. Informovali o tom v utorok na brífingu predstavitelia SaS. 

"SaS urobí všetko preto, aby sa nové vozidlá mohli predávať aj po roku 2035. To však v žiadnom prípade neznamená, že sme proti elektromobilom. Sme len proti politickým zákazom, ktoré vo finále odstránením konkurencie vývoj spomalia. Bojujeme preto za technologickú neutralitu, za skutočnú súťaž technológií. Sme tiež za čo najslobodnejšiu a environmentálne udržateľnú spoločnosť," uviedol Marián Viskupič. 

Proti nezmyselnému zdražovaniu

Liberáli preto podľa neho navrhujú uznesenie, ktoré zaväzuje vládu hlasovať proti akémukoľvek návrhu EÚ, ktorý by viedol k ďalšiemu nezmyselnému zdražovaniu alebo k zákazu spaľovacích motorov.

"V uznesení sa explicitne píše, že Slovensko podporuje zachovanie technologickej neutrality tak, aby istý druh osobnej a nákladnej prepravy z hľadiska pohonu nebol nadraďovaný nad iný bez jednoznačnému primeraného a legitímneho dôvodu, akým je napríklad zachovanie zdravej klímy," spresnil. 

"Slovensko je proti všetkým iniciatívam a reguláciám na úrovni EÚ smerujúcim k znevýhodňovaniu, predražovaniu využívania alebo k zákazu spaľovacích motorov, pri ktorých nie je jednoznačne zrejmé, že sú v prospech vyššieho cieľa, ktorým je osobitne zdravé životné prostredie," podčiarkol Viskupič.

Výzva pre prezidentku        

SaS sa listom obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti so zákazom registrácie nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035.

Hlava štátu by sa mala zaoberať "hrubým porušením ústavného zákona a svojvoľným konaním" ministerstva životného prostredia na čele s Jánom Budajom. To pri zákaze spaľovacích motorov podľa SaS nerešpektovalo stanovisko parlamentného výboru pre európske záležitosti a so zákazom súhlasilo. 

01 - Modified: 2024-02-12 12:30:00 - Feat.: - Title: Táto africká krajina v elektromobilite predbehla celý svet. Vyhlásila úplnú stopku spaľovacím autám 02 - Modified: 2023-05-19 08:29:40 - Feat.: - Title: Parlament sa postavil proti zákazu spaľovacích motorov. Hrozila by závislosť od Číny, vyhlásil Sulík 03 - Modified: 2023-04-26 05:53:44 - Feat.: - Title: Veľký prechod k elektromobilom: Bod zlomu má prísť v roku 2027. Zmeny chystajú pumpy aj Lidl 04 - Modified: 2023-04-20 09:10:48 - Feat.: - Title: Zákaz spaľovacích motorov nie je správne rozhodnutie. Na klímu to bude mať minimálny vplyv, tvrdí analytik 05 - Modified: 2023-03-28 14:28:38 - Feat.: - Title: Realita elektromobility: koľko nás stojí, že sme z uhlíka spravili globálneho satana
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:33