Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár a predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Keď príde k obnove Ukrajiny, Slovensko chce byť pri tom, tvrdí Kollár a podporuje vstup Kyjeva do Únie

25.04.2023, 15:19
Autor:
TASRTASR

Boris Kollár zopakoval, že Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do európskych štruktúr, avšak musí splniť všetky kritériá.

Slovensko chce byť pri tom, keď sa začne povojnová obnova Ukrajiny. Uviedol to v utorok v Prahe predseda Národnej rady Boris Kollár po stretnutí s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom, ktorý mu podľa jeho slov prisľúbil, že Slovensko z tohto procesu nevynechajú. Informuje pražská spravodajkyňa TASR.

Stefančuk podľa Kollára pripomenul, že na Ukrajine si pamätajú, ktoré štáty jej pomáhali ako prvé. Šéf ukrajinského parlamentu sa zároveň poďakoval Slovensku za vojenskú a humanitárnu pomoc, ale aj prejavenú empatiu voči ukrajinským utečencom.

Kollár zopakoval, že Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do európskych štruktúr, avšak musí splniť všetky kritériá. Na okraj konferencie absolvoval predseda Národnej rady bilaterálne rokovanie aj s predsedom srbského Národného zhromaždenia.

image

Poslanci by mali odmietnuť zákon proti trans ľuďom, dostali by sa do konfliktu s EÚ, varuje Rady Európy

Parlamentnú konferenciu zhodnotil ako prínosnú, pretože si na nej lídri potvrdili spoločný postup voči Rusku. "Máme rovnaké názory na celú situáciu, možno až na maďarskú stranu. Ale principiálne sme sa všetci zhodli na jednote a rovnakých postupoch voči agresorovi aj voči Ukrajine," zhodnotil dvojdňové stretnutie Kollár.

Na konferencii sa diskutovalo aj o závislosti od autoritatívnych režimov. Podľa predsedu slovenského parlamentu sa Európska únia na takéto režimy pri určitých kritických surovinách nemôže spoliehať. "Lebo sa môže stať, že narazíme tak, ako sme narazili pri cenách plynu. Túto krízu sme prekonali, ale zhodli sme sa, že musíme diverzifikovať," doplnil.

image

SaS hovorí o hrubom porušení zákona. Liberáli kritizujú zákaz spaľovacích motorov, prezidentke poslali list

Šírenie dezinformácií a ovplyvňovanie volieb v demokratických krajinách bolo ďalšou témou utorkovej časti konferencie. "Hovorili sme aj o zasahovaní do politiky jednotlivých štátov cez konšpiračné weby, cez zasahovanie a ovplyvňovanie médií, internetového priestoru," spresnil Kollár. Európske krajiny majú podľa neho sklz v moderovaní dezinformačného obsahu na online platformách. "Všetci to registrujeme ako veľkú hrozbu," uzavrel predseda Národnej rady.

V dňoch 24. a 25. apríla sa v Prahe uskutočnila Konferencia predsedov parlamentov Únie. Okrem parlamentných lídrov členských krajín sa na nej zúčastnili aj zástupcovia pridružených a kandidátskych krajín. Ďalší ročník konferencie sa uskutoční o rok v Madride.

01 - Modified: 2023-04-25 13:03:43 - Feat.: 1 - Title: Poslanci by mali odmietnuť zákon proti trans ľuďom, dostali by sa do konfliktu s EÚ, varuje Rady Európy 02 - Modified: 2023-04-25 09:13:07 - Feat.: 1 - Title: SaS hovorí o hrubom porušení zákona. Liberáli kritizujú zákaz spaľovacích motorov, prezidentke poslali list 03 - Modified: 2023-04-24 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacná kampaň OĽaNO, mesiac po požiari v Banskej Štiavnici a státisíce eur do Zlatého Kľúčika (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:36