Dčasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Obilie a múka z Mlyna Kolárovo nie sú kontaminované, potvrdil Vlčan

24.04.2023, 14:34
Autor:
TASRTASR

Neexistuje žiadny dôvod, aby ľudia múku z tohto mlyna nekupovali.

Výsledky kontrol obilia a múky v Mlyne Kolárovo preukázali, že múka nie je kontaminovaná a ani inak škodlivá obsahom pesticídov či iných zakázaných látok.

Neexistuje žiadny dôvod, aby ľudia múku z tohto mlyna nekupovali. Informoval o tom dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

image

Čechov vyplašila múka zo Slovenska. Kaufland ju radšej stiahol z predaja

Podľa slov Vlčana kontroly vykonávané celoplošne zo všetkých šarží obilia dovezeného z Ukrajiny doteraz nepreukázali žiadnu kontamináciu. "Ani kilogram múky sme nemuseli stiahnuť z obehu. Naďalej budeme pokračovať v intenzívnej kontrole, naďalej platí zákaz dovozu ukrajinského obilia," zdôraznil dočasne poverený minister.

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša je aktuálne zanalyzovaných 26 druhov múk z Mlyna Kolárovo, všetky vzorky boli v poriadku. Vyšetrených je aj päť vzoriek potravinárskej pšenice z tohto mlyna.

"Okrem jedného prípadu, na ktorý sme upozornili, sú všetky ostatné výsledky v norme," potvrdil Bíreš. Nevyhovujúce výsledky analýzy sa týkali 1500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytila ŠVPS v polovici apríla. Podľa nej sa v kontrolovanej vzorke potvrdil výskyt pesticídu, ktorý v EÚ nie je povolený.

Mlyn sa na základe výsledkov vlastného rozboru odvolal, o výsledku preto rozhodne arbitrážna vzorka. "Oslovili sme referenčné laboratórium pre pesticídy Európskej komisie v Kodani. Urobia nám analýzu, do stredy má byť vzorka v Kodani a do niekoľko dní nám oznámia výsledok," povedal Bíreš. Do definitívneho rozhodnutia komisie zostáva toto obilie zablokované.

ŠVPS bude naďalej pokračovať v cielených kontrolách obilia a múky v rámci celého Slovenska. Do kontrolovaného portfólia zaradila aj hydinové mäso, ktoré sa podľa Bíreša dováža na Slovensko v značnom množstve.

 

01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2024-03-22 12:40:00 - Feat.: - Title: Kremeľ varoval Európsku úniu pred zvýšením ciel na obilie a použitím ruských aktív 03 - Modified: 2024-03-22 10:18:12 - Feat.: - Title: Boj proti destabilizácii trhu. Európska komisia navrhla zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie 04 - Modified: 2024-03-22 06:46:30 - Feat.: - Title: Európska komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilie 05 - Modified: 2023-11-18 12:20:32 - Feat.: - Title: Rusko chce do konca roka poslať do Afriky bezplatne 200-tisíc ton obilia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:43