Richard Sulík. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Sulík ohlásil vznik rady pre záchranu zdravotníctva. Povedú ju Bittó Cigániková a lekár Szalay

24.04.2023, 12:46
Autor:
TASRTASR

Na čele rady budú poslankyňa Jana Bittó Cigániková a hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja i kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay.

V opozičnej strane SaS vzniká rada pre záchranu zdravotníctva. Na jej čele budú poslankyňa Národnej rady Jana Bittó Cigániková a hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja i kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay.

Na pondelňajšej tlačovej konferencii o tom informoval predseda SaS Richard Sulík.

Členmi rady sú okrem iných aj bývalý viceguvernér NBS a člen predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martin Barto, projektová manažérka martinskej Nemocnice budúcnosti Martina Antošová či lekár zaoberajúci sa bezpečnosťou v zdravotníctve Vladimír Čermák. V rade bude aj bývalý šéf sietí polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový či podpredsedníčka dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Iveta Pospíšilová.

"Zdravotníctvo je jednou z našich dvoch-troch top priorít a ideme ho riadne riešiť," povedal Sulík s tým, že ak budú vo vláde, chcú sa o rezort zdravotníctva uchádzať. Program pre zdravotníctvo sa bude podľa jeho slov finalizovať najbližšie týždne.

Zdravotníctvo označil za jeden z najväčších problémov. Strana chce preto okrem iného riešiť financovanie, digitalizáciu či bezpečnosť v zdravotníctve. Zaoberať sa chce nemocničným aj ambulantným sektorom. Riešiť chce tiež nedostatok zdravotníkov, nedostupnosť liekov a dlhé čakacie doby. Prioritou strany bude aj dostupnosť kvalitných dát.

Bittó Cigániková doplnila, že pre SaS je prioritou aj duševné zdravie. "Je to pre nás taká vysoká priorita, že sa v tomto momente nezmestila do tohto celého konceptu, ale v budúcnosti predstavíme aj riešenie pre túto problematiku, aj odborníka, s ktorým spolupracujeme," povedala.  

V súvislosti s výstavbou novej nemocnice na bratislavských Rázsochách Szalay a Sulík skonštatovali, že sa to zo zdrojov z plánu obnovy nestihne.

"Slovensko potrebuje novú komplexnú koncovú univerzitnú nemocnicu, to je bez diskusie. Zároveň však vyjadrujeme veľké pochybnosti o tom, či sú Rázsochy správne zvolenou lokalitou," dodal Szalay s tým, že nemocnica takéhoto typu by mala stáť skôr vo východnej časti mesta.

 

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay 03 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:12