Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Budajov rezort odmieta Kollárove slová o postupe rezortu pri zákaze spaľovacích motorov

23.04.2023, 19:34
Autor:
TASRTASR

Výbor síce podľa envirorezortu uznesením nariadil ministrovi Jánovi Budajovi hlasovať proti úplnému zákazu spaľovacích motorov, no zároveň mu uložil povinnosť pridať sa k Nemecku, Česku, Taliansku a Poľsku, ktoré nesúhlasili so znením textu nariadenia.

Ministerstvo životného prostredia odmieta vyjadrenie šéfa Národnej rady Borisa Kollára o tom, že zástupcovia rezortu konali v rozpore s uznesením výboru parlamentu pre európske záležitosti týkajúcim sa zákazu spaľovacích motorov. Vyjadrenia Kollára označilo za zarážajúce.

Envirorezort pripomenul, že dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj na rokovaní v Bruseli nebol. Trvá na tom, že delegácia ministerstva neporušila uznesenie výboru tým, že nehlasovala proti nariadeniu o zákaze výroby spaľovacích motorov od roku 2035.

"Minister Budaj chápe dnešnú neopodstatnenú a nepravdivú kritiku Borisa Kollára ako súčasť kampane pred predčasnými voľbami. Je zarážajúce, že Kollár, ktorého hnutie je ešte stále členom vládnej koalície, si skôr neoveril fakty," uviedol envirorezort.

Vysvetlenie envirorezortu

Vysvetlil, že výbor síce uznesením nariadil ministrovi hlasovať proti úplnému zákazu spaľovacích motorov, no zároveň mu uložil povinnosť pridať sa k Nemecku, Česku, Taliansku a Poľsku, ktoré nesúhlasili so znením textu nariadenia. Ministerstvo poznamenalo, že na rokovaniach v Bruseli napokon dosiahli Nemecko a Európska komisia dohodu o kompromise.

Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča mal preto požiadať o doplnenie stanoviska Slovenska k nariadeniu aj s ohľadom na túto dohodu. Informovať mal aj o zámere hlasovať v súlade s pozíciou Nemecka.

Podľa slov rezortu mal výbor následne návrh na zmenu stanoviska preposlať svojim členom, pričom sa žiadny k doplneniu nevyjadril. "Sekretariát výboru sám potvrdil, že tým bola doplnená pozícia Slovenska," tvrdí ministerstvo s tým, že návrh zmeny pozície Slovenska bol schválený "tichou procedúrou" v zmysle zákona.

"Stále zastúpenie SR pri EÚ v nadväznosti na túto informáciu oznámilo všetkým členským štátom EÚ zmenu pozície Slovenska. Teda, že s ohľadom na oznámenie výboru odstupuje od výhrady parlamentného preskúmania a Slovensko tak bude hlasovať v prospech schválenia nariadenia," dodal. Podčiarkol, že o nariadení sa v Bruseli hlasovalo na Rade pre energetiku, kde neboli zástupcovia envirorezortu, ale rezortu hospodárstva.

Budaj: Nekonzervujme fosílnu éru

Ministerstvo zároveň tvrdí, že zástupcovia automobilového priemyslu deklarovali podporu záväzkom plynúcim z Európskej zelenej dohody a pripravenosť na prechod na výrobu elektromobilov. Mobilita stojaca na dodávkach ropy nás podľa slov ministerstva robí závislými od Ruskej federácie.

Budaj preto apeluje, aby Slovensko nespochybňovalo úsilie automobiliek v modernizácii a "nekonzervovalo fosílnu éru, ktorej klimatické dôsledky ohrozujú prežitie sveta". Avizoval diskusie s kritikmi aj podporovateľmi elektromobility s cieľom nájsť riešenia, ktorými sa Slovensko zbaví zaostávania v príprave infraštruktúry.

Kollár v nedeľnej diskusnej relácii avizoval, že parlament by sa mohol zaoberať uznesením k Budajovi a postupu envirorezortu v tejto súvislosti. Hovoril o rozpore konania rezortu s uznesením a pripomenul podriadenosť vlády parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:39