Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mikulcov rezort odmieta tvrdenia Hlasu, reformu verejnej správy do volieb realizovať nebude

20.04.2023, 10:36
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo trvá na tom, že do diskusie boli prizvaní všetci, ktorí majú k téme čo povedať, vrátane zástupcov Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska.

Reforma verejnej správy je stále v internej fáze príprav a do konca aktuálneho volebného obdobia nie je v pláne jej realizácia ani posunutie do legislatívneho procesu.

Vyhlásilo to Ministerstvo vnútra. Zároveň sa ohradilo voči tvrdeniam mimoparlamentného Hlasu.

"Odborníci z rezortu vnútra chcú obdobie do volieb využiť na intenzívnu prácu a konštruktívnu diskusiu na pôde zriadenej komisie a nie prostredníctvom médií. MV ocení konštruktívny prístup a rokovania, keďže cieľom je vytvoriť kvalitnú reformu, ktorá si však aj vzhľadom na snahu oslovenia všetkých subjektov zo strany rezortu vnútra, vyžaduje čas na dosiahnutie spoločného výsledku a kompromisu," uviedol tlačový odbor rezortu.

Ministerstvo odmieta tvrdenia, že by reforma nebola pripravovaná komplexne. Trvá na tom, že do diskusie boli prizvaní všetci, ktorí majú k téme čo povedať, vrátane zástupcov Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska.

Mimoparlamentný Hlas v stredu vyzval rezort vnútra, aby zverejnil materiály a dokumenty súvisiace s pripravovanou reformou.

Podpredsedníčka strany Denisa Saková vyhlásila, že ministerstvo sa chystá prekresliť územnosprávne členenie SR bez analýzy, diskusie a účasti samospráv. Podčiarkla potrebu riadnej diskusie a konsenzu.

Pripravovaná reforma má byť podľa rezortu zameraná na okresné úrady, prenesený výkon štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy a dvojstupňovej úrovne správy miest Bratislavy a Košíc.

Východiská návrhu zatiaľ nie sú známe, rezort o nich rokoval na marcových zasadnutiach komisie pre reformu verejnej správy so zástupcami združení samospráv.

Návrh kritizovali niektoré politické subjekty, ale aj Únia miest Slovenska. Považuje za nevyhnutnosť otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach. Súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger vyhlásil, že reforma si vyžaduje čas a pri jej tvorbe by nemali vzniknúť chyby, ktoré by následne v praxi spôsobili nepríjemnosti. Verejnú správu by dal reformovať samosprávam, ak by mal tú kompetenciu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-17 09:46:34 - Feat.: - Title: Nevyčerpaných trinásť miliónov eur na vrtuľníky využije rezort vnútra na iné výdavky 03 - Modified: 2024-04-12 10:41:46 - Feat.: - Title: Pre zvýšený záujem o cestovné pasy sa môže lehota na ich vydanie predĺžiť 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:04