Ilustračná fotografia. FOTO: www.freepik.com
StoryEditor

Lekári chcú viac kompetencií pre samosprávy pri tvorbe ambulantnej siete. Pacienti sa už dlho sťažujú

18.04.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Hlavným problémom v oblasti tvorby siete patrí podľa Slovenskej lekárskej komory jej dostupnosť. Samosprávne kraje sú s problematikou dostupnosti pravidelne konfrontované zo strany pacientov.

Slovenská lekárska komora podporuje rozšírenie kompetencie pre samosprávne kraje v oblasti tvorby siete poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Uviedla to po rokovaní so zástupcami sekcie zdravotníctva Združenia samosprávnych krajov SK8.

Hlavným problémom v oblasti tvorby siete patrí podľa Slovenskej lekárskej komory jej dostupnosť. "Samosprávne kraje sú s problematikou dostupnosti pravidelne konfrontované zo strany pacientov, rozšírenie kompetencie by umožnilo flexibilnejšie reflektovať na ich potreby," skonštatovala.

Slovenská lekárska komora zároveň navrhuje, aby boli tzv. konziliárne ambulancie v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti odčlenené zo započítavania do minimálnej siete, ak neslúžia na bežnú službu pre pacientov mimo nemocnice alebo majú nízky úväzok. "Súčasný stav pri nastavení verejnej minimálnej siete takéto ambulancie neodlišuje, čím je sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nesprávne hodnotená ako dostatočná," ozrejmila. Navrhuje aj zmeny pri realizácii rezidentského programu. Jedným z okruhov zmien je posilnenie kompetencie samospráv pri identifikácii nedostatkových špecializovaných ambulancií.

image

Poradíme vám, ako si založiť novú ambulanciu a získať dotáciu

Podľa komory je tiež nevyhnutné, aby bola časť príjmov hradená vo forme paušálnej platby za fixné prevádzkované náklady aj pre špecializovanú ambulantnú starostlivosť v prípade, že má uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Spoločnou požiadavkou Slovenskej lekárskej komory a zástupcov SK8 je aj zreálnenie platieb za poskytovanú zdravotnú starostlivosť v zmysle reálnych kalkulácií, určenie základných úhradových mechanizmov z verejného zdravotného poistenia pre poskytovateľov cestou regulátora a legislatívne zadefinovať uvedené postupy.

Slovenská lekárska komora zároveň opakovane upozornilo na nevyhnutnosť dofinancovania ambulantného sektora. Žiada tiež zlepšenie činnosti Národného centra zdravotníckych informácií. "Relevantné dáta sú rozhodujúce pre strategické smerovania v zdravotníctve," skonštatovala komora. V súvislosti s optimalizáciou siete nemocníc SLK zdôraznila nevyhnutnosť reformy nemocničného sektoru. "Zároveň žiadame jasné a zrozumiteľné nastavenie cesty pacienta pri poskytovaní akútnej i plánovanej nemocničnej starostlivosti," dodala komora.

01 - Modified: 2023-04-05 16:29:48 - Feat.: 0 - Title: Ambulancie sú pred kolapsom. Neboli prioritou, hovoria odborníci 02 - Modified: 2023-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poradíme vám, ako si založiť novú ambulanciu a získať dotáciu 03 - Modified: 2023-03-28 14:35:28 - Feat.: 0 - Title: Tresty pre riaditeľov nemocníc v zákone dostali červenú. Minister namiesto väzenia navrhuje pokuty
01 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 02 - Modified: 2024-04-05 10:12:35 - Feat.: - Title: Rezort vnútra má samosprávam za výdavky počas prílevu cudzincov preplatiť takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-03-27 10:21:16 - Feat.: - Title: Robíme všetko preto, aby sme financie rozdelili spravodlivo, reaguje Dolinková na obavy lekárskej komory 04 - Modified: 2024-03-26 11:25:53 - Feat.: - Title: Lekári sa obávajú nedostatku peňazí pre ambulancie, žiadajú zákonné riešenie poplatkov 05 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:26