Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajniak a Tomáš vyzývajú na zdržanlivosť pri hodnotení Kažimírovej kauzy

16.04.2023, 14:07
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Sme rodina zároveň Milan Krajniak upozornil na dôležitosť "rovnakého metra" a neselektívneho prístupu.

Dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) i nezaradený poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Hlas) vyzývajú v kauze guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra na zdržanlivosť.

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 obaja poukázali na rešpektovanie prezumpcie neviny v prípade, v ktorom nie je právoplatné súdne rozhodnutie.

Podpredseda Sme rodina zároveň upozornil na dôležitosť "rovnakého metra" a neselektívneho prístupu. "Nezdá sa mi, ak niekto, kto vyzýva Petra Kažimíra na odstúpenie, súčasne obhajuje trestne stíhaných elitných policajtov z NAKA," poznamenal.

Tomášovi pripadá čudné, ak v takejto kauze vydal sudca trestný rozkaz, ktorý sa zvyčajne vydáva v oveľa menej závažných prípadoch. Kritizuje účelové politické výzvy na odstúpenie šéfa NBS.

"Platí prezumpcia neviny, preto by sme sa mali v súčasnosti pozerať na Petra Kažimíra ako na nevinného človeka. Komentovať by sme mali až právoplatné rozhodnutie súdu," dodal.

Obaja zároveň poukázali na viacero prípadov zo Slovenska i zo zahraničia, keď bola osoba vo verejnej funkcii neoprávnene obvinená a súd uznal ich nevinu.

Diskutujúci sa venovali aj zdražovaniu potravín, Tomáš viní zo stúpajúcich cien vedenie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, upozorňuje pritom, že cenový nárast nie je otázkou len posledného obdobia.

Do pozornosti dal aj legislatívne návrhy s ktorými prichádzajú poslanci Hlasu-SD do parlamentu. "Navrhli sme zníženie DPH na základné potraviny, a tiež opatrenie, ktoré by sa týkalo obchodných reťazcov a regulácie obchodnej prirážky. "Vieme, že je to zložitá téma, no chceme do toho ísť, lebo ak napríklad pri mäsových výrobkoch niekedy dosahuje 300 percent, to nemôže byť v poriadku," upozornil.

Krajniak si, aj na základe vývoja v okolitých krajinách myslí, že zníženie DPH nepomôže, no je ochotný o tom diskutovať. Mieni, že je potrebné nájsť opatrenia, ktoré znížia náklady producentom potravín. Zároveň považuje za nevyhnutné nasmerovať podporu do reálnej produkcie potravín a potravinových surovín. "Aby sme zdroje využívali na pestovanie plodín, určených na priemyselnú biomasu," upozornil.

V krátkosti sa vyjadrili aj k postupu oboch politických subjektov pred septembrovými predčasnými voľbami. Obaja potvrdili že Hlas-SD i Sme rodina pôjdu do volieb samostatne.

Sme rodina má podľa Krajniaka ambíciu pozvať k spolupráci ľudí, ktorí v predchádzajúcich voľbách nekandidovali za hnutie. "Nemáme podmienku, že musia byť členmi strany, budeme hľadať aj takéto osobnosti," povedal. Tomáš pot

01 - Modified: 2024-04-25 12:17:02 - Feat.: - Title: Rezort podrží bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil zánik. Pomohol zákon o dotáciách, tvrdí Tomáš 02 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 03 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 04 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:01