StoryEditor

Parlamentná smršť vrcholí: Matovič hádže poslednú atómovku, poslanci predkladajú kontroverzie (prehľad HN)

15.04.2023, 14:32
  • Exminister financií priniesol daňové zmeny, ktoré z rozpočtu ukroja pol miliardy eur. 
  • Liberáli chcú zaviesť možnosť interrupcie tabletkou aj práva pre páry rovnakého pohlavia. 
  • Do parlamentu sa tlačí aj nápad Andreja Danka. Cez politického partnera chce zriadiť nové ministerstvo. 
  • Sériu najrôznejších zákazov predložil do Národnej rady poslanec Martin Čepček. Na minulej schôdzi mu už legislatívna iniciatíva vyšla. 
  • HN prinášajú veľký výber z aktuálnej „legislatívnej smršte“. Množstvo návrhov je extrémne, vysoko presahuje stovku.

Zákaz nedeľného predaja, koniec klietkového chovu sliepok či poslanecké novely trestných kódexov sú len časť z celkovo 27 legislatívnych návrhov, ktoré boli presunuté z poslednej parlamentnej schôdze na tú májovú a zbor ich bude musieť doriešiť. K nim teraz pribudli desiatky ďalších. Viacerí poslanci využili zrejme poslednú šancu pretlačiť svoje nápady, a tak budú v najbližšej dobe na pretrase opäť interrupcie, ale aj zákaz pornografie, obmedzenia novinárov, viac peňazí pre cirkvi či vznik nového ministerstva. 

image

Matovič pomôže bohatším: podrobné prepočty, ako jeho atómovka zasiahne jednotlivé skupiny

Májová schôdza Národnej rady by mala byť poslednou, kedy poslanci dokážu presadiť niečo v prvom čítaní tak, aby to v júni mohlo byť definitívne schválené. Pôvodne mal zákonodarný zbor zasadať aj v septembri, kvôli voľbám sa však už s týmto rokovaním nepočíta, a preto teraz ide o poslednú možnosť robiť veľkú legislatívnu kampaň pred voľbami. 

Očakávalo sa, že májová schôdza bude vrcholom „populistických jatiek“ a pohľad na návrhy, ktoré sa dostali do podateľne, to potvrdzuje. Postaral sa o to nielen Igor Matovič novou atómovkou, ale aj viacerí jeho parlamentní kolegovia. HN pripravili výber z toho, čím sa bude Národná rada zaoberať v najbližšej dobe.

Daňová atómovka

Predseda OĽaNO Matovič chce matky a ľudí do 25 rokov oslobodiť od platenia dane z príjmu. „Z príjmu do dvetisíc eur mesačne táto matka nezaplatí žiadnu daň,“ uviedol s tým, že by išlo zatiaľ len o biologické matky s deťmi do 15 rokov. 

Napriek tomu, že to legislatíva vyžaduje a Matovič bol donedávna ministrom financií, vo svojom návrhu nevyčíslil dosahy na štátny rozpočet. Uviedol len, že budú negatívne. „Lebo to tak robia všetci poslanci,“ odpovedal na otázku, prečo obchádza legislatívny proces a neprináša stanoviská rozpočtových organizácii. 

„Čistý dopad odhadujeme niekde na úrovni na 500 milión...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:05