StoryEditor

Zmluvy v súvislosti s obnovou nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami

12.04.2023, 13:23
Autor:
TASRTASR

Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci.

Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami. Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera po stredajšom rokovaní vlády. Pôvodne malo financie získať osem nemocníc.

"Z ôsmich nemocníc, ktoré boli zverejnené, potvrdzujeme, že sedem je súčasťou zoznamu. Jedna ostáva v procese preverenia a je to nemocnica v Čadci, kde potrebujeme hlbšie doskúmať niektoré informácie týkajúce sa dátumov," ozrejmil s tým, že po preverení oznámi výsledky. Potvrdil, že s vybranými siedmimi nemocnicami sa podpíšu zmluvy. "V priebehu budúceho týždňa to budeme celé procesovať a pripravovať," dodal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. 

Heger zároveň nevylúčil, že by peniaze mohli dostať aj ďalšie nemocnice, a to zo zdrojov plánu obnovy pôvodne určených na obnovu vozového parku zdravotnej záchrannej služby. Ich presunutie do nemocničného sektora avizoval ešte v marci. "Či rozhodneme o nejakej ďalšej nemocnici, budeme komunikovať osobitne. (...) Do polovice mája by sme chceli poskytnúť túto informáciu," povedal. 

Pôvodný zoznam úspešných žiadateľov o financie z výzvy na obnovu nemocníc zverejnil rezort zdravotníctva začiatkom marca. Peniaze podľa pôvodného zoznamu mali získať popradská a levočská nemocnica, nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi, nemocnice v Bardejove, Skalici, Zvolene, Čadci a Bojniciach. Heger však po odchode rezortného šéfa Vladimíra Lengvarského nechal vyhodnotenie výzvy preveriť.

Audit sa mal okrem zoznamu nemocníc týkať aj schválenia štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. "Vyhodnocujeme pomer medzi štandardnými diagnostickými a terapeutickými postupmi verzus usmernenie. Usmernenie vnímame momentálne ako problematické," vysvetlil Palkovič. Dodal, že rezort v tejto veci komunikuje s viacerými inštitúciami o možnostiach jeho realizácie a prípadných aplikačných problémoch.   

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022. Jeho platnosť sa mala obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali. Lengvarský ich odobril tesne pred odchodom z rezortu. 

01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 03 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 04 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 05 - Modified: 2024-03-22 08:56:22 - Feat.: - Title: Pacienti hodnotili nemocnice, v rebríčku ZP Dôvera najlepšie obstáli Košice, Trstená a Kardiocentrum Agel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:06