Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Heger reaguje na šéfa Hlasu: Pellegrini sa o problémy Slovenska začal zaujímať neskoro

11.04.2023, 17:14
Autor:
TASRTASR

Eduard Heger uviedol, že jeho vláda krajinu od závislosti na ruskom plyne a rope zbavila.

Predstava predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho o energetickej bezpečnosti Slovenska bola závislosť na ruskom plyne a rope.

O problémy Slovenska sa začal zaujímať neskoro. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger v reakcii na utorkovú tlačovú konferenciu strany Hlas-SD.

Heger zároveň uviedol, že jeho vláda krajinu od závislosti na ruskom plyne a rope zbavila. Diverzifikovala podľa jeho slov zdroje ropy a plynu a spolupracuje s partnermi, ktorí "nie sú vojnoví agresori".

Ďalej reagoval, že Slováci platia za energie najmenej z celej Európskej únie a vláda pomohla firmám, samosprávam, školám.

"On a jeho družina mali 12 rokov na to, aby svoje vízie o silnom štáte uviedli do praxe. Mohli odkúpiť späť všetko, čo bolo na Slovensku sprivatizované. Mali na to všetky nástroje," uviedol Heger a dodal, že naopak odovzdali krajinu úzkej skupine ľudí, "ktorí si tu robili, čo chceli".

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman sa vyjadril, že ak by sa predstavy Hlasu-SD a Pellegriniho aplikovali, výsledky by pre Slovensko a občanov boli negatívne.

"V roku 2015 to bola práve vláda Roberta Fica, ktorej boli súčasťou aj dnešní predstavitelia strany Hlas na čele s Petrom Pellegrinim, a ktorá nevyužila možnosť prevziať od talianskej spoločnosti Enel kontrolu nad Slovenskými elektrárňami," povedal Hirman s tým, že práve zástupcovia strany Smer-SD a Hlas-SD ponúknuté možnosti navýšenia vlastníckej kontroly štátu vo väčšine energetických podnikov za svojho vládnutia nevyužili.

Hirman zároveň pripomenul, že vláda spolu so Slovenskými elektrárňami a Ministerstvom hospodárstva (MH) SR vytvorili do roku 2027 mechanizmus na udržanie výhodných cien elektrickej energie pre domácnosti, ktoré podľa jeho slov patria k najnižším v Únii.

Pellegrini sa v utorok na tlačovej konferencii vyjadril, že štát musí mať pod kontrolou strategické energetické podniky a nemal by byť odkázaný na vôľu zahraničných vlastníkov. Štát by mal zároveň podľa Hlasu-SD zvýšiť základné imanie v týchto podnikoch a zvýšiť svoj podiel.

01 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 02 - Modified: 2024-05-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Teraz alebo nikdy? Hlas sa snaží chopiť svojej šance 03 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 04 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 22:47