Robert Kaliňák v roli advokáta na procese v kauze Mýtnik, v rámci ktorej čelí obžalobe okrem iných aj Jozef Brhel. FOTO: TASR/Ján Krošlák SNÍMKA: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Sudca odmietol obžalobu Kaliňáka a Brhela. Došlo k závažnému porušeniu práv, tvrdí

04.04.2023, 14:38
04.04.2023, 14:59
Autor:
chochopebpeb

Sudca Špecializovaného trestného súdu vec odmietol ešte pred tým, ako na ňu stihli oficiálnym spôsobom zareagovať obžalovaní.

Sudca Špecializovaného trestného súdu vrátil obžalobu Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela prokurátorovi. A to z dôvodu závažných procesných chýb, najmä porušenia práva na obhajobu. Informáciu priniesol portál týždenníka Plus 7 dní. Obžalobu koncom marca podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

"Vrátenie veci prokurátorovi, nie je možné pre akékoľvek vady prípravného konania, ale len pre závažné vady týkajúce sa procesných pochybení orgánov prípravného konania, ktoré majú zvlášť vplyv na uplatnenie obhajobných práv obvineného a nemožno ich v konaní pred súdom sanovať,“ napísal sudca Peter Pulman v uznesení, ktorým obžalobu odmietol.

image

Kaliňák žije najmä z advokácie, no opäť mu hrozí pozastavenie činnosti. S manželkou si už rozdelil majetok

Čo vyčíta sudca obžalobe

Sudca vec odmietol ešte pred tým, ako na ňu stihli oficiálnym spôsobom zareagovať obžalovaní. "Samosudca nemal žiadny dôvod čakať na prípadnú reakciu obvinených na podanú obžalobu..., pretože sám zistil, že tu došlo k závažnému porušeniu práv na obhajobu," vyjadril sa Pulman. 

Obžalobe vyčíta, že v prípade Kaliňáka mohlo byť porušené jeho právo vyjadriť sa k obvineniu. Rovnako aj k preštudovaniu spisu pred podaním obžaloby. Pulman upozornil na postup vyšetrovateľky počas prípravného konania, ktorý označil za nekorektný. Najmä to, že orgány mali problém umožniť obvineným predložiť návrhy na doplnenie dokazovania.

Vyšetrovateľka advokátom exministra vnútra napríklad stanovila termín na podanie návrhu na doplnenie vyšetrovania na 28. marca 2023, no v uvedenom čase už podával prokurátor obžalobu na súd. Pulman upozornil tiež na to, že obvineným nebolo vyšetrovateľkou umožnené klásť relevantné otázky kľúčovému svedkovi Františkovi Imreczemu. 

Kaliňák: Je to zrkadlo ich úrovne

"Keby toto urobil čakateľ na prokuratúre, neprejde ďalej. Toto neurobí prvák na právnickej fakulte a nie prokurátor špeciálnej prokuratúry," reagoval na obžalobu predseda Smeru Robert Fico. Podľa Roberta Kaliňáka je rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, v ktorom sa konštatuje 12-násobné porušenie trestného poriadku, zrkadlom úrovne Úradu špeciálnej prokuratúry.

Stíhanie Kaliňáka a Brhela podľa súvisí s podozrením, že stáli za vyplácaním peňazí navyše Františkovi Imreczemu k jeho oficiálnemu platu prezidenta finančnej správy. Pred nástupom do čela štátnej inštitúcie Imrecze pracoval v súkromnej sfére, kde mal vyšší plat.

Brhel spolu so svojím synom a niekoľkými ďalšími obžalovanými už čelí obžalobe v kauze Mýtnik, ktorý sa týka podozrenia z nevýhodných zákaziek na dodávku informačných systémov pre finančnú správu v čase, keď ju riadil Imrecze.

Ten spolupracuje s políciou pri vyšetrovaní káuz z čias dlhoročného vládnutia teraz opozičných sociálnych demokratov (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, ktorých dlhoročným podpredsedom bol Kaliňák. Imrecze, ktorého dôveryhodnosť ako svedka Fico tento rok spochybňoval a označil ho za udavača, v inej korupčnej kauze vyviazol tento rok vo februári s podmienkou a peňažným trestom.

01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:24