Situácia po požiari v historickom centre Banskej Štiavnice, ktorý vypukol v centre mesta v sobotu 18. marca 2023 v historickej budove Domu Maríny, ktorý sa následne rozšíril na ďalšie budovy. V Banskej Štiavnici 21. marca 2023. FOTO TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Požiar v Štiavnici ukázal, že budovy na Slovensku sú podpoistené, upozorňuje poradenská firma

21.03.2023, 11:55
Autor:
redredTASRTASR

Po požiari v Banskej Štiavnici sa otvára nielen otázka kvalitného poistenia budov, ale tiež pripoistenia zodpovednosti za škody, tvrdí SOPHISTIC Pro finance a. s.

Obrovský požiar, ktorý v historickom centre Banskej Štiavnice zničil až sedem budov vrátane obľúbenej turistickej expozície Banka lásky, poukázal na zásadný problém väčšiny Slovenska. A to, že extrémne veľa nehnuteľností – vrátane kultúrnych pamiatok – je podpoistených, tvrdí v tlačovej správe poradenská spoločnosť SOPHISTIC Pro finance a. s.

​„V týchto prípadoch poistné sumy nie sú rovnaké ako hodnota majetku, a preto poisťovňa pri totálnej škode vyplatí maximálnu poistnú sumu uvedenú v zmluve. A až vtedy nastáva problém,“ vysvetľuje generálny riaditeľ firmy Radoslav Valko s tým, že ak je poistná suma vo výške napríklad len 50-tich percent, a teda budova je poistená len na polovicu svojej hodnoty, poisťovňa vyplatí len polovicu spôsobenej škody.

image

GALÉRIA Požiar v Banskej Štiavnici: Čo všetko o ňom vieme a ako sa dá pomôcť pri obnove?

Rovnaký princíp sa má podľa SOPHISTIC Pro finance uplatňovať taktiež aj pri čiastočných škodách, kedy dochádza ku kráteniu poistného plnenia pomerom podpoistenia. Ani pri parciálnych škodách tak poistený nedostane plnenie vo výške skutočnej škody. „Podpoistenie budov je pritom jeden z najčastejších problémov pri poistných zmluvách, s ktorými sa ako odborníci stretávame,“ reaguje Radoslav Valko. 

Po požiari v Banskej Štiavnici sa otvára nielen otázka kvalitného poistenia budov, ale tiež pripoistenia zodpovednosti za škody. V súvislosti s aktuálnymi udalosťami firma upozorňuje, že práve pripoistenie by mohlo výrazne pomôcť. „Pokiaľ je tá budova, ktorá začala horieť ako prvá, poistená a má pripoistenú zodpovednosť za škody, tak poisťovňa môže vyplatiť aj ďalšie poškodené budovy,“ konkretizuje Radoslav Valko, generálny riaditeľ SOPHISTIC Pro finance. 

Poistná zmluva by mala jednoznačne kryť 100 percent hodnoty nehnuteľnosti. Často sa však vo všeobecných poistných podmienkach poistnej zmluvy nachádza klauzula, že pokiaľ je poistná suma nastavená na nejaké percento, napríklad na 90 percent z poistnej sumy, poisťovňa pri parciálnych škodách neuplatní podpoistenie a je vyplatená plná suma.

„Poistná zmluva na nehnuteľnosti by sa mala kontrolovať aspoň raz za päť rokov, čo však robí málokto. Je potrebné overiť, či je nastavená správne a odzrkadľuje reálnu hodnotu nehnuteľnosti,“ objasňuje v tlačovej správe generálny riaditeľ SOPHISTIC Pro finance.

image

Zničilo ju zemetrasenie, požiar, plienenie a po Bratislave bola najväčším mestom. Čím je Banská Štiavnica taká výnimočná?

Poistná suma sa dá overiť jednoducho – v zmluve, kde je táto výška jednoznačne napísaná. Ak má klient v zmluve napísanú aj indexáciu, táto suma mu narastá na základe inflácie, no zároveň mu rastie aj splátka. Tento klient tak novú sumu poistenia uvidí raz ročne pri novej platbe poistného, kde ho o tom informuje inštitúcia.

„Avšak, pri týchto zmluvách treba byť obozretný. Navýšenie o infláciu totiž častokrát nekoreluje s reálnym navýšením cien nehnuteľností, a preto je dobré mať vybranú takú poisťovňu, ktorá klientovi garantuje jednu vec: ak klient uzatvorí zmluvu podľa pokynov a má aktivovanú indexáciu, poisťovňa následne nesmie uplatňovať podpoistenie. Vďaka tomuto bude poistenec chránený vždy na 100 percent hodnoty nehnuteľnosti,“ uzatvára poradenská firma.

Požiar na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v sobotu v dopoludňajších hodinách v historickej budove, v ktorej sídli aj známa turistická atrakcia. Postupne sa rozšíril aj na ďalšie objekty v centre mesta.

Plameňmi bolo zasiahnutých a v rôznom rozsahu poškodených sedem budov v historickom centre mesta. Banská Štiavnica je jednou z lokalít svetového dedičstva UNESCO a jej centrum je mestskou pamiatkovou rezerváciou s budovami od gotiky po začiatok 20. storočia. 

01 - Modified: 2023-03-21 06:37:24 - Feat.: 0 - Title: Zničilo ju zemetrasenie, požiar, plienenie a po Bratislave bola najväčším mestom. Čím je Banská Štiavnica taká výnimočná? 02 - Modified: 2023-03-20 07:52:45 - Feat.: 1 - Title: Dobrá správa z Banskej Štiavnice. Postihnuté budovy nemajú po požiari narušenú statiku 03 - Modified: 2023-03-19 15:57:32 - Feat.: 0 - Title: GALÉRIA Požiar v Banskej Štiavnici: Čo všetko o ňom vieme a ako sa dá pomôcť pri obnove? 04 - Modified: 2023-03-19 13:49:49 - Feat.: 1 - Title: Hasičom sa podarilo zlikvidovať požiar v Banskej Štiavnici. Zasiahnutá oblasť je stále uzavretá 05 - Modified: 2023-03-18 16:18:23 - Feat.: 1 - Title: Česko je pripravené okamžite pomôcť s hasením požiaru v Štiavnici, vyjadril sa minister zahraničných vecí
01 - Modified: 2024-04-06 19:13:54 - Feat.: - Title: V Banskej Štiavnici sa uskutoční festival vín Vulkán 02 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Osud Krásnej Hôrky v Banskej Štiavnici nečakajte. Zhorené budovy by mali obnoviť do Silvestra budúceho roka 03 - Modified: 2024-03-25 21:58:37 - Feat.: - Title: Pred rokom vyhorela Banka lásky. Opravy musíme stihnúť do konca roka 2025, je to šibeničný termín, hovorí spoluzakladateľ 04 - Modified: 2024-03-14 16:28:02 - Feat.: - Title: Polícia prerušila vyšetrovanie vlaňajšieho ničivého požiaru v Banskej Štiavnici 05 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:22