StoryEditor

Minister Karas: Zmenou Trestného zákona by sa mala vláda zaoberať na budúci týždeň

16.03.2023, 15:01
Autor:
TASRTASR

Text návrhu je z pohľadu rezortu uzavretý, drobné zmeny môžu byť ešte podľa neho urobené na rokovaní vlády. Po schválení kabinetom pôjde novela do parlamentu, minister verí, že aj tam úspešne prejde.

Návrhom rozsiahlej novely Trestného zákona by sa mal vládny kabinet zaoberať na budúci týždeň. Uviedol to dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

Pripomenul, že táto novela sa netýka aktuálne diskutovanej témy trestnoprávnej zodpovednosti riaditeľov nemocníc za nedostatok zdravotníkov.

"My sme ako ministerstvo ukončili medzirezortné pripomienkové konanie a zároveň aj vyhodnotenie všetkých rozporových pripomienok s expertnými skupinami, ktorých sme mali desať, kde pracovalo viac ako 120 expertov z oblasti trestného práva. Proces máme ukončený, prešli sme legislatívnou radou vlády a plánujeme v budúcom týždni v stredu materiál prerokovať na vláde," uviedol Karas.

Text návrhu je z pohľadu rezortu uzavretý, drobné zmeny môžu byť ešte podľa neho urobené na rokovaní vlády. Po schválení kabinetom pôjde novela do parlamentu, minister verí, že aj tam úspešne prejde.

Šéf rezortu sa vo štvrtok na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach zúčastnil na podujatí venovanom prezentácii návrhu novely Trestného zákona pre širšiu odbornú obec.

Podobné podujatie je plánované budúci štvrtok v Banskej Bystrici a ďalší týždeň na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

"Všade pozývame na tieto prezentácie celú odbornú obec, prokuratúru, súdy, príslušníkov Policajného zboru, samozrejme, študentov, akademickú obec, ako aj advokátov, obhajcov, ktorých sa taktiež dotknú navrhované zmeny," povedal Karas.

Ide o najväčšiu novelu Trestného zákona od rekodifikácie v roku 2005. Okrem iného kladie dôraz na tzv. restoratívnu justíciu, ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 10:53:56 - Feat.: - Title: Hádka o Slovensko v Bruseli: Ficova vláda spravila opak, ako žiadala komisia. Poľský poslanec poslal odkaz 04 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí 05 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:28