Kollár a Sulík. FOTO: Archív
StoryEditor

Ak sa nepostavia Rázsochy, zodpovednosť ponesie Eduard Heger, vyhlásil Kollár

12.03.2023, 14:48
Autor:
TASRTASRredred

Šéf SaS Richard Sulík nateraz nevylúčil zo spolupráce stranu Hlas-SD. Predseda Sme rodina na druhú stranu zopakoval, že odmieta spoluprácu so Smerom.​

Ak sa nepostaví nemocnica Rázsochy, zodpovednosť ponesie dočasne poverený premiér Eduard Heger. Vyhlásil to predseda Sme rodina a Národnej rady SR Boris Kollár v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka nebude v prípade Rázsoch dodržaný finančný ani časový plán.

Upozornil, že meškajú so všetkým. "Rázsochy budú fiasko tejto vlády," poznamenal. Kollár v tejto súvislosti poukázal, že Heger sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že situáciu vyrieši, "lebo by bol odvolaný".

Dnes je za situáciu podľa neho zodpovedný Heger ako človek, ktorý je zodpovedný za ministerstvo zdravotníctva. Doplnil, že predtým to bolo OĽANO, keďže to bolo jeho ministerstvo.

image

„Matovič oživil politickú mŕtvolu Smeru z hrobu.“ Minister Káčer reagoval na slová šéfa OĽANO

Názor na úradnícku vládu

Kollár súhlasí, že súčasný kabinet má doviesť Slovensko do predčasných volieb. Nástupom úradníckej vlády by podľa neho nastal "ešte väčší cirkus a chaos".

"Robertovi Ficovi (Smer-SD) ide o to, aby bol ten cirkus čo najväčší," poznamenal. Ak by bola úradnícka vláda, neprešiel by podľa neho ani jeden zákon. Poukázal, že vláde v poverení zákony stále prechádzajú a je funkčnejšia.

"Špeciálne úradnícka vláda je v rukách pani prezidentky," povedal Sulík. Strana SaS jej rozhodnutie rešpektuje a rovnako bude rešpektovať, ak sa rozhodne vymenovať úradnícku vládu.

image

Erik Tomáš pre HN: Mrzí ma, že Fico a Matovič hovoria podobným jazykom

"Dali by sme hlasy na vznik úradníckej vlády," potvrdil. Zároveň nesúhlasil s Kollárom, že by úradníckej vláde nič neprešlo. Podľa Sulíka súčasne nie je podmienkou, aby ministri museli prejsť voľbami. Ako príklad uviedol ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka.

Richard Sulík aj Boris Kollár okrem toho uviedli, že do budúcnosti preferujú spoluprácu s partnermi zo svojej poslednej vládnej koalície. "S výnimkou Igora Matoviča. Po tom, čo som si s ním zažil, mi naozaj stačilo," dodal Sulík. Šéf SaS nateraz nevylúčil zo spolupráce stranu Hlas-SD. Boris Kollár zas zopakoval, že odmieta spoluprácu so Smerom.

Uzemnené migy pre Ukrajinu

Stíhačky MiG-29 sú podľa Sulíka hromada šrotu. "Ja neviem, čo by sa s tými migmi stalo, keby ten konflikt nebol," povedal. Kompetenciu rozhodovať o darovaní stíhačiek by podľa neho mali mať ústavní právnici. Poukázal, že migy sa Ukrajine darujú, za čo dostane Slovensko z príslušného fondu EÚ peniaze. Podľa Kollára by peniaze mohli ísť napríklad na sociálne výdavky. "Vieme pomôcť ukrajinskému ľudu, ale aj nášmu ľudu," dodal.

Kollár však obhajoval rozhodnutie dodať Kyjevu migy aj z iného hľadiska. "Ukrajina bola napadnutá Ruskom, to už myslím uznal aj Robert Fico. Pred agresorom sa neubráni tak, že jej pošleme acylpyrín. Podľa Ženevskej konvencie máme právo posielať pomoc krajine, ktorá sa bráni. V takom prípade sa to v rámci medzinárodného práva nepovažuje za to, že by sme sa zapájali do vojny," uviedol šéf Sme rodina Boris Kollár v relácii O 5 minút 12.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

Tiež argumentoval, že pomoc Ukrajine znamená aj ochranu suverenity a bezpečia Slovenska. Poukazuje na plány ruských propagandistov, ktorí vo svojom novom "rozplánovaní sveta" neraz ukázali, že nerátajú s územnou celistvosťou Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2023-03-10 22:48:27 - Feat.: 1 - Title: Hegerov štátny tajomník pre HN: Budúcej vláde navrhneme škrty. No jeden scenár už hraničí s realitou 02 - Modified: 2023-03-10 11:52:51 - Feat.: 1 - Title: Erik Tomáš pre HN: Mrzí ma, že Fico a Matovič hovoria podobným jazykom 03 - Modified: 2023-03-07 12:30:31 - Feat.: 1 - Title: Heger podviedol voličov. Bál sa, že by predčasné voľby mohli byť skôr, reaguje Hlas na premiérovu stranu 04 - Modified: 2023-03-06 18:28:45 - Feat.: 1 - Title: Diskusiu ministrov o Ukrajine narušili sympatizanti Ruska. Je to stádo paviánov, vyhlásil Káčer 05 - Modified: 2023-03-07 13:56:13 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka sa musí chopiť svojich povinností, vyhlásil Smer. Strana ju vyzvala, aby zabezpečila chod vlády
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:29