Poslanec a šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Fico poslal otvorený list Čaputovej: Prebrali ste zodpovednosť za stav krajiny. Žiadam stretnutie šéfov strán

28.02.2023, 13:00
Autor:
redred

Šéf Smeru v liste spomína názorový obrat prezidentky. Pripomína, že najprv požadovala voľby do 30. júna, neskôr však tolerovala aj septembrový dátum. A následne potom sa opäť vyjadrila za konanie volieb do leta.

Predseda Smeru Robert Fico adresuje prezidentke Zuzane Čaputovej otvorený list, v ktorom ju vyzýva, aby zvolala stretnutie lídrov parlamentných strán, na ktorom by sa rokovalo o júnovom termíne predčasných volieb. Aktuálne je ústavnou väčšinou schválený dátum 30. september. 

Smer inicioval mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde to chcel presadiť, avšak nepodarilo sa ju otvoriť ani na viac pokusov. Skorší termín pritom pripúšťa viacero aktérov vrátane koaličného hnutia Sme rodina, avšak blokujú ho OĽANO a SaS.

image

Snahy Smeru o júnové voľby stroskotali. Existuje stále možnosť, že by sa volilo v lete? (otázky a odpovede)

Dokonca aj prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila v jeho prospech, a to z dôvodu "legislatívnej smršte", ktorá sa spustila v rámci predvolebného zápasu.

"Krajina sa vinou nekompetentnej vlády v demisii dostáva do hlbšej a hlbšej krízy. Narastajúca chudoba, rozvrátené verejné financie a chaos v legislatíve nás budú sprevádzať až do konania predčasných parlamentných volieb," stojí vo Ficovom otvorenom liste. A práve predčasné voľby podľa strany Roberta Fica majú krízu vyriešiť. 

image

Čaputová chce voľby skôr. Ak by vymenovala úradnícku vládu, rýchlo by sme schválili jún, tvrdí Matovič

Šéf Smeru v liste tiež spomína Čaputovej názorový obrat. Pripomína, že najprv požadovala voľby do 30. júna, neskôr však tolerovala aj septembrový dátum. A následne potom sa opäť vyjadrila za konanie volieb do leta.

List predsedu Smeru Roberta Fica adresovaný prezidentke Zuzane Čaputovej v plnom znení:

"Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky,

krajina sa vinou nekompetentnej vlády v demisii dostáva do hlbšej a hlbšej krízy. Narastajúca chudoba, rozvrátené verejné financie a chaos v legislatíve nás budú sprevádzať až do konania predčasných parlamentných volieb.

Sú to práve predčasné parlamentné voľby, ktoré majú slúžiť ako nástroj na riešenie krízy. S ľútosťou musím konštatovať, že rozpadnutá vládna koalícia použila aj s Vaším súhlasom predčasné voľby ako nástroj nie na vyriešenie, ale na predlžovanie ústavnej, politickej a spoločenskej krízy. Predstavitelia koalície otvorene komunikujú, že termín predčasných volieb dňa 30. septembra 2023 má slúžiť aj na kriminalizáciu a odstránenie opozície.

Nevidím dôvod komentovať zmenu Vášho názoru, keď ste bez akéhokoľvek vysvetlenia súhlasili s termínom konania volieb dňa 30. septembra 2023, hoci krátko po odvolaní vlády ste mali jasné verejné požiadavky na konanie volieb do 30. júna 2023. Ešte prekvapujúcejší bol Váš názorový obrat, keď ste pred niekoľkými dňami vyslovili názor, že Slovensko potrebuje voľby skôr ako 30. septembra 2023.

Najsilnejšia parlamentná opozičná strana SMER – sociálna demokracia dôsledne a opakovane vytvára v Národnej rade Slovenskej republiky príležitosti na zmenu termínu konania predčasných volieb. Dostali sme sa do paradoxnej situácie, keď všetci rozhodujúci politickí hráči vrátane Vás priznávajú, že najvhodnejším mesiacom na konanie volieb je jún 2023, ale nie je vôľa pristúpiť k schváleniu potrebného uznesenia NR SR. Niektoré politické strany si ako podmienku kladú vymenovanie tzv. úradníckej vlády (OĽANO, SaS).

Vážená pani prezidentka,

poverením vlády v demisii ďalej vykonávať jej právomoci, hoc v obmedzenom rozsahu, ste prebrali plnú zodpovednosť za stav, v ktorom sa nachádza Slovenská republika. SMER – sociálna demokracia nemôže akceptovať ďalší rozvrat štátu, najmä ak nemá k dispozícii žiadne kontrolné mechanizmy proti členom vlády v demisii. Za týchto podmienok si Vás dovoľujem požiadať, aby ste v najbližších dňoch zvolali stretnutie predsedov parlamentných politických strán, na ktorom môžeme spoločne vyriešiť postup potrebný na schválenie nového júnového termínu (ako krajné riešenie prichádza do úvahy aj 1. júl 2023) konania predčasných volieb. Pokiaľ budú niektoré politické strany naďalej trvať na podmienke vymenovania úradníckej vlády, mám za politickú stranu SMER – sociálna demokracia poverenie rokovať o vyslovení podpory takejto úradníckej vláde."

01 - Modified: 2024-05-03 11:46:14 - Feat.: - Title: Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie tam nepatrí, vraví Čaputová 02 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 03 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 04 - Modified: 2024-05-02 13:27:51 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila vznik elektronického registra kandidátov vo voľbách 05 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 07:58