Branislav Gröhling FOTO: HN/Marek Daňo
StoryEditor

Gröhling kritizuje ministra Horeckého: Zákon, ktorý predložil, je jasne namierený proti deťom a rodičom

22.02.2023, 11:20
Autor:
TASRTASR

Z novely školského zákona vyškrtol povinné financovanie asistentov, definíciu segregácie, riešenia na pomoc deťom pri opakovaní ročníkov. Upozorňuje na to podpredseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling.

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký v predloženom zákone, ktorý má v stredu schvaľovať vláda, v podstate zrušil pomoc deťom a opätovne zaťažil rodičov.

Z novely školského zákona vyškrtol povinné financovanie asistentov, definíciu segregácie, riešenia na pomoc deťom pri opakovaní ročníkov. Upozorňuje na to podpredseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling.

"Zákon, ktorý dnes predkladá minister Horecký na vládu, je jasne namierený proti deťom a rodičom. Minister školstva z neho vyškrtol všetky ustanovenia týkajúce sa konkrétnej pomoci deťom. Robí míľové kroky dozadu a ruší všetko naše úsilie na ministerstve, ktoré sme vyvinuli na pomoc deťom," povedal exšéf rezortu školstva.

Išlo podľa neho o pomoc pre deti so znevýhodnením, deti zo sociálne slabšieho prostredia, ale aj pre všetky ostatné deti, ktoré potrebujú podporu, aby v škole napredovali.

Pôvodný návrh zákona zavádzal povinné financovanie asistentov, ako aj podporné opatrenia, ktoré mali byť pre žiakov narokovateľné, definíciu segregácie či riešenia na pomoc žiakom pri opakovaní ročníka. Všetky tieto kroky z novely zákona minister Horecký vyhodil, uviedol Gröhling.

Znenie zákona od Horeckého kritizovalo množstvo profesijných organizácií, ale aj komisárka pre osoby so zdravotným znevýhodnením Zuzana Stavrovská.

Gröhling uviedol, že štát sa zaviazal v pláne obnovy riešiť segregáciu. Ak sa definícia segregácie nedostane do zákona a nebude riešená, podľa bývalého ministra školstva Slovensko nesplní podmienku plánu obnovy a nedostane financie na rozvoj školstva či iných rezortov.

01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-01-16 09:36:22 - Feat.: - Title: Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny 03 - Modified: 2023-12-28 18:22:22 - Feat.: - Title: Minister školstva sa stretol s rodičmi tragicky zosnulého Romana. Chce riešiť duševné zdravie žiakov 04 - Modified: 2023-12-18 15:54:26 - Feat.: - Title: Exminister Horecký pre HN: Zmena v školstve sa začala, no potrvá dlho. Jeden krok koalície označil za vulgárny 05 - Modified: 2023-12-08 13:52:22 - Feat.: - Title: Slovenskí žiaci majú na rovesníkov z vyspelých krajín. Exministri pre HN: Reforma zvráti hrozivé výsledky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:08