Štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Klimek reaguje na Matovičov návrh: Poslanci nie sú povinní konzultovať svoje návrhy s ministerstvami

15.02.2023, 13:08
Autor:
TASRTASR

Marcel Klimek priblížil, že ak na ministerstvo financií bude doručený legislatívny návrh, tak príslušná sekcia vyhotoví k nemu stanovisko.

Poslanci Národnej rady nie sú podľa ústavy povinní konzultovať svoje legislatívne návrhy s ministerstvami. Po rokovaní vlády to uviedol štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek v reakcii na návrh poslanca Igora Matoviča (OĽANO) na odmenu 500 eur za účasť v tohtoročných septembrových voľbách.

Reakcia na Matoviča

Klimek priblížil, že ak na ministerstvo financií bude doručený legislatívny návrh, tak príslušná sekcia vyhotoví k nemu stanovisko. Registruje tiež, že členovia vlády a koalície predkladajú dodatočné výdavky v spojení s dodatočným návrhom finančného krytia. "Toto očakávame pri každom bode," podotkol štátny tajomník.

image

Prvý pokus neuspel, no Matovič sa nevzdáva. Za účasť na tohtoročných voľbách chce dávať 500 eur

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký vidí v Matovičovom návrhu pozitíva. "Môže to byt signál, že na voľbách, demokracii a na názore každého jednotlivca záleží," poznamenal. Horecký doplnil, že podobný mechanizmus je vo Švajčiarsku, a preto v tom nevidí žiadnu kuriozitu.

Horecký o odmene

Finančná odmena za volebnú účasť podľa Horeckého neznie zle. "Možno by sme ten istý efekt dosiahli aj so 100-eurovou odmenou pre voliča, už len pre to, že tých prostriedkov nemáme dostatok na všetko, čo potrebujeme," skonštatoval.

image

500 eur za jeden hlas: Ako Matovič vyviedol Slovákov z fatálneho omylu

Korektné nastavenia možnosti odmeniť hlasujúcich za účasť vo voľbách je otázka pre legislatívcov, povedal dočasne poverený šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Vie si však predstaviť, že by sa takéto opatrenie zaviedlo. Poukazuje pritom na to, že benefity pre voličov za účasť na hlasovaní poskytujú aj iné štáty. "Netvrdím, že by to jednoznačne malo byť, no nehovorím ani to, že by to nemalo byť," povedal Mikulec v stredu pred rokovaním vlády.

01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:12