Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

PPA dostala medzinárodný audit bez výhrad, riziko pokuty trvá, informoval minister Vlčan

13.02.2023, 10:43
Autor:
TASRTASR

Napriek ozdraveniu PPA riziko vysokej pokuty (korekcie) za minulosť podľa agroministra pretrváva.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dostala od medzinárodného audítora hodnotenie bez výhrad. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO), za účasti generálneho riaditeľa PPA Jozefa Kissa. Napriek ozdraveniu PPA riziko vysokej pokuty (korekcie) za minulosť podľa agroministra pretrváva, a to na úrovni asi 100 miliónov eur.

"Transformačný proces v PPA bol definitívne a úspešne ukončený. Jasným dôkazom úspešnosti tohto procesu je certifikačná správa nadnárodnej audítorskej spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), ktorá nám doručila výsledok jej kontrolnej činnosti. Dostali sme tzv. čistý audítorský výrok - bez výhrad. Dostali sme teda veľmi vysoké hodnotenie porovnateľné s inými finančnými, bankovými či poistnými domami," spresnil Vlčan.  

Celý minulý rok podľa jeho slov fungovala PPA v súlade so všetkými pravidlami EÚ a slovenskej legislatívy. "Spomínaná audítorská spoločnosť v týchto dňoch nahráva svoj záver do systému Európskej komisie (EK)," priblížil.

"Žiaľ naše rokovania o pokute, ktorú si zaplatíme za problematickú minulosť agrorezortu, nemáme uzatvorené. Vyčíslenie tzv. finálnej korekcie nie je dokončené," upozornil agrominister.

Korekcia je podľa jeho slov pokuta za nesprávne alebo nespravodlivo použité prostriedky, ktoré agrorezort pre poľnohospodárov, potravinárov a slovenský vidiek každoročne dostáva.

"Korekcia je suma zdrojov, ktoré boli nesprávne alebo nespravodlivo vyplatené, ale Slovenskej republike sa zároveň nepodarilo prostriedky od neoprávnených subjektov vymôcť," poznamenal Vlčan.

"Šanca, že sa nám EK podarí presvedčiť, že zlepšíme a zefektívnime právny štát na Slovensku, sa znižuje. Preto aj hrozba udelenia vysokej korekcie za obdobie rokov 2016 až 2020 rastie. Žiaľ, tento rok môže vyhĺbiť do štátneho rozpočtu SR až 100-miliónovú dieru," dodal Vlčan.

"PPA sa podarilo dobehnúť zmeškanú výplatu priamych platieb za rok 2022. Z titulu rozpočtových pravidiel sme zastavili výplatu 9. decembra minulého roku. Minulý týždeň sme mali rozhodnutia vo výške 350 miliónov eur, čím sme dosiahli úroveň kampane, ktorá predchádzala tomuto obdobiu. Dobehli sme teda dlh, ktorý sme mali za mesiac december," doplnil Kiss.

Výzvy 4.1 a 4.2 podľa Kissových slov dokáže PPA vyhodnotiť vo februári a v marci tohto roka. "Do marca budeme mať vydané rozhodnutia za obidve výzvy - za výzvu 4.2 do konca februára a za výzvu 4.1 do konca marca," uzavrel generálny riaditeľ PPA.

Správu budeme aktualizovať.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre 05 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 02:07