Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bývalý šéf SIS Pčolinský: Nie je prípustné, aby prokurátor ovplyvňoval verejnú mienku

28.01.2023, 15:44
Autor:
TASRTASR

Vladimír Pčolinský reagoval na tohtotýždňovú tlačovú konferenciu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), kde kritizovali využívanie paragrafu 363.

ie je prípustné, aby prokurátor verejne ovplyvňoval verejnú mienku týkajúcu sa vedenia trestného procesu, kde vystupuje ako štátny orgán.

Vyhlásil to bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský v reakcii na tohtotýždňovú tlačovú konferenciu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), kde kritizovali využívanie paragrafu 363.

"V posledných dňoch sledujem mediálne útoky voči mojej osobe zo strany ÚŠP v súvislosti s listom Generálnej prokuratúry, ktorým došlo k odstúpeniu môjho podania na Špecializovaný trestný súd," poznamenal.

Priblížil, že ho prekvapilo, ako ÚŠP prostredníctvom špeciálneho prokurátora označil odstúpenie jeho podania výrazom "to robí obhajoba, to nerobia prokurátori".

"Vnímam, že sa v celom probléme účelovo zamlčiava, že v mojej trestnej veci došlo k právoplatnému vráteniu prípadu do prípravného konania, t. j. k odmietnutiu obžaloby podanej ‘elitným‘ prokurátorom ÚŠP," povedal.

Obžalobu je podľa neho možné vrátiť do prípravného konania výlučne z dôvodu závažných procesných pochybení, najmä z dôvodu porušenia práva na obhajobu.

Pčolinský vidí za všetkým snahu o zakrytie zlyhania ÚŠP. "A taktiež o ovplyvňovanie verejnej mienky okolo vedenia trestného procesu, kde ÚŠP vystupuje ako štátny orgán," dodal.

Exšéf SIS čelí obvineniam zo zločinu prijímania úplatku, zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Stíhajú ho v súvislosti s kauzou SIS. Pôvodné obvinenia v prípade zrušila Generálna prokuratúra.

Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Konkurznému právnikovi súd schválil dohodu o vine a treste.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 04 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:29