Poslankyňa Sme rodina Petra Krištúfková. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Sme rodina chce vrátiť obedy zadarmo. Je to smiešne, Krajniak ich navrhol zrušiť, reaguje Hlas

20.01.2023, 14:15
Autor:
TASRTASR

Zmena by sa mala týkať nielen opätovného zavedenia dotácie, ale aj jej zvýšenia. Pôvodná suma bola vo výške 1,3 eura, Petra Krištúfková navrhuje jej zvýšenie o euro.

Poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina) na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží pozmeňujúci návrh, ktorým by sa opätovne zaviedla dotácia na stravu pre deti v materských a základných školách. V piatok o tom informovalo hnutie Sme rodina.

Zmena by sa mala týkať nielen opätovného zavedenia dotácie, ale aj jej zvýšenia. Pôvodná suma dotácie na obed bola vo výške 1,3 eura, poslankyňa navrhuje jej zvýšenie na 2,3 eura. Podľa Krištúfkovej chce hnutie Sme rodina pomôcť rodinám v dobe rastúcej inflácie a zvyšujúcich sa cien energií.

Kritika Erika Tomáša

"Pomoc zo strany štátu a vlády je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Pevne verím, že rovnako si vážnosť situácie uvedomujú aj moji kolegovia v parlamente a že náš návrh na opätovné zavedenie dotácie na jedlo pre deti v školách podporia," uviedla Krištúfková.

“Hnutie Sme rodina sa vysmieva rodinám do tváre. Aktuálne navrhuje obnovenie plošných dotácií na školské obedy, tzv. obedy zadarmo, ktoré boli v minulosti zrušené práve na základe návrhu ministra z tohto hnutia Krajniaka”, reaguje podpredseda strany HLAS - SD Erik Tomáš.

Dodáva, že postup Sme rodina považuje smiešny aj preto, leno strana Hlas už predstavil a podal na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh zákona, ktorý má obedy zadarmo opäť zaviesť.

Prelomili veto

Koncom roka 2020 prelomilo plénum Národnej rady veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri návrhu zákona o dotáciách. Okruh detí, na ktoré bolo možné poskytnúť dotáciu na zabezpečenie stravy v materskej a základnej škole, sa zúžil.

Dotáciu po novom poskytovali už len na dieťa, ktoré navštevovalo materskú školu alebo základnú školu, v ktorej je najmenej 50 percent detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, a na dieťa, ktoré navštevovalo materskú školu alebo základnú školu a žilo v domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem bol najviac vo výške životného minima.

Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa sa zároveň zvýšila tak, aby pokryla najvyššie finančné pásmo na nákup potravín v základnej škole na druhom stupni vyučovania, ktoré bolo vo výške 1,30 eura za jeden obed. Právna úprava nadobudla účinnosť v auguste 2021.

01 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 02 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 03 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:49