StoryEditor

Čaputová zopakovala ultimátum o predčasných voľbách. V opačnom prípade vymenuje úradnícku vládu

18.01.2023, 13:20
18.01.2023, 16:27
Autor:
redred

Prezidentka Zuzana Čaputová preferuje preferuje predčasné voľby v prvej polovici roka. Akceptovať bude aj septembrový termín.

Prezidentka Zuzana Čaputová preferuje termín predčasných volieb v prvej polovici roka, akceptuje však aj septembrový.

Počas svojho stredajšieho vyhlásenia zdôraznila, že aktuálna vláda je len dočasne poverená výkonom funkcie.

image

Sme rodina podporí aj septembrové voľby, Kollár podčiarkol potrebu zmeny ústavy

V he je aj úradnícka vláda

V prípade jej zásadného zlyhania v termíne do volieb je hlava štátu pripravená odňať jej poverenie a na potrebný čas vymenovať úradnícku vládu.

"Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách medzi politickými subjektami sa nehľadá ľahko. Preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa stále akceptovateľná možnosť. Dôležité je, aby sa táto téma uzatvorila do konca januára, aby sme občanom čo najskôr mohli dať jasnú odpoveď, ako a kedy vyvedieme Slovensko z vnútropolitickej krízy," uviedla prezidentka.

Pripomenula, že Národná rada vyslovila vláde nedôveru, preto má obmedzené právomoci a mala by ich vykonávať len na obmedzený čas. Dodala, že voľby v prvej polovici roka by preferovala aj vzhľadom na tvorbu štátneho rozpočtu a prijímanie opatrení v čase kríz.

Prezidentka podčiarkla, že dočasne poverená vláda Eduarda Hegera (OĽANO) nebude mať komfortnú situáciu na dovládnutie a bude pod drobnohľadom verejnosti aj jej samotnej.

Kľučové oblasti fungovania krajiny

Považuje za nevyhnutné, aby kabinet preukázal schopnosť zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny, najmä tie, na ktoré najviac vplývajú krízy.

Spomenula pomoc s dôsledkami rastu cien energií, riešenie problémov v zdravotníctve a ambulantnom sektore, posilnenie adresnej pomoci ľuďom najviac postihnutým chudobou, stabilizáciu situácie samospráv a odstránenie nedostatkov v plnení plánu obnovy.

"Každému súdnemu človeku musí byť jasné, že v týchto náročných časoch potrebujeme aj v prechodnom období riadenie štátu, ktoré bude čo najprofesionálnejšie. V prípade zásadných zlyhaní vlády v tomto období som pripravená jej kedykoľvek odňať poverenie a na zostávajúci čas do volieb vymenovať úradnícku," uzavrela.

Septembrový termín

Sme rodina podporí predčasné voľby aj v septembrovom termíne. Skonštatoval to predseda hnutia a Národnej rady Boris Kollár s tým, že na tomto vyzerá byť najväčšia zhoda. Potvrdil to aj premiér Eduard Heger, ktorý spomenul ako možný termín volieb 30. september.

Čo sa týka zmeny Ústavy, hnutie podľa slov Kollára nemá problém so žiadnym riešením a formou jej úpravy. Na tento účel deklaroval 18 hlasov poslancov parlamentu za Sme rodina.

"Najprv vyriešme zmenu Ústavy SR, aby sme mohli skrátiť volebné obdobie, a potom urobme voľby," uviedol Kollár s tým, že preferovali čo najskorší termín, ale sú ochotní pristúpiť na kompromis. Aktuálne budú s rokovaniami čakať na stanovisko hnutia OĽANO a strany Za ľudí, ktoré ešte majú diskutovať vo vnútri. Ich stanovisko by mali mať v nedeľu (22. 1.).

...............................................................

Celé vyhlásenie prezidentky k aktuálnej politickej situácii

"Po včerajšku je zrejmé, že väčšina politickej reprezentácie prijala fakt, že predčasné voľby sú jediným riešením súčasnej politickej krízy. Na to je potrebné prijať rozhodnutia a ako som viac krát povedala, ak nebudú takéto rozhodnutia o predčasných voľbách prijaté do konca januára, budem postupovať podľa svojich ústavných kompetencií a vymenujem úradnícku vládu.

Mojou preferenciou sú naďalej predčasné voľby, konané v prvej polovici tohto roka. Dôvodov je viacero: Máme vládu s vyslovenou nedôverou a následne odvolanú. Takáto vláda má obmedzené právomoci a mala by vládnuť len nevyhnutný čas. Bolo by to zároveň zodpovedné aj z pohľadu prípravy štátneho rozpočtu, ale tiež z hľadiska prípravy rozpočtov ďalších subjektov ako sú napr. samosprávy. V neposlednom rade je to z dôvodu, že žijeme náročné krízové obdobie a potrebujeme vládu s plnou legitimitou a právomocami v čo najskoršom reálnom čase.

Je zrejmé, že dohoda o predčasných voľbách sa nehľadá ľahko a preto, ak by boli politické strany schopné nájsť konsenzus iba na septembrovom termíne volieb, je to pre mňa ešte stále akceptovateľná možnosť. Dôležité je, aby k uzatvoreniu tejto témy došlo do konca januára, a teda aby bolo pre všetkých jasné, ako a kedy z vnútropolitickej krízy Slovensko vyvedieme.

Nechcem tým ale povedať, že odvolaná vláda Eduarda Hegera bude mať komfortnú situáciu na dovládnutie. Ako som povedala, odvolaná vláda má z povahy veci vládnuť čo najkratší čas. Ak má vládnuť až do termínu predčasných volieb, bude prirodzene pod veľkým drobnohľadom všetkých, aj mňa osobne. Považujem za nevyhnutné, aby preukázala schopnosť zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny, na ktoré krízy dopadajú najviac. Ide najmä o pomoc v súvislosti so zvýšenými cenami energií, o riešenie problémov v zdravotníctve, najmä v ambulantnom sektore, posilnenie adresnej pomoci ľuďom najviac postihnutých chudobou, stabilizáciu situácie samospráv a samozrejme odstránenie nedostatkov v plnení Plánu obnovy.

Každému súdnemu človeku je jasné, že v týchto náročných časoch potrebujeme aj v prechodnom období, do predčasných volieb, riadenie štátu na čo najlepšej úrovni. V prípade zásadných zlyhaní vlády v tomto období som pripravená jej kedykoľvek odňať poverenie a na zostávajúci čas do volieb menovať úradnícku vládu."

 

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:24