Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. FOTO: TASR/Ján Krošlák 
StoryEditor

Beňa vypovedal na súde o tom, ako dal Košč úplatok. Kováčik to spochybňuje

11.01.2023, 13:16
Autor:
TASRTASR

Na súde vypovedal bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa. Hoci nebol priamym svedkom korupčného skutku.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, pokračoval v stredu proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, obžalovaným zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal prijať úplatok 50-tisíc eur od Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Vinu popiera.

Na súde vypovedal bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa. Hoci nebol priamym svedkom korupčného skutku, dozvedel sa o ňom od druhého obžalovaného Košča, ktorý je považovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách.

Kováčikov obhajca: Svedok chce získať benefity

Ten mu mal v bratislavskej kaviarni hovoriť o tom, ako vybavil "upratanie" istého prípadu, že dal úplatok a nestálo ho to málo.

"Nebol som priamo pritom, popísal som len nejaké okolnosti, ktoré s tým skutkom môžu súvisieť," reagoval Beňa pre médiá.

image

Úplatok 50-tisíc eur mal dostať vo vydlabanej knihe. Kováčik tvrdí, že je nevinný

"Svedok nevedel nič ku skutku, ako je definovaný v obžalobe. Otázky preto smerovali skôr k prevereniu hodnovernosti a jeho motivácii spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Motivačných faktorov bolo viac, týkajú sa spôsobu prepúšťania z väzby alebo "narábania" s obvineným vo väzbe. V úvode je právna kvalifikácia taká, že hrozí trest odňatia slobody na 20 rokov a nakoniec skončí s podmienkou. Ide opätovne o svedka, ktorý sa snaží získať benefity zo svojej výpovede," konštatoval Erik Magál, Kováčikov obhajca. Tvrdí, že obžaloba je absolútne nedôvodná.

Beňu ŠTS v roku 2021 na základe dohody o vine a treste právoplatne odsúdil na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Bol obvinený zo zločinu prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Kniha, v ktorej bolo 50-tisíc eur

Obhajoba Kováčika a Košča na začiatku stredajšieho pojednávania žiadala súd, aby médiám zakázal robiť online prenosy z pojednávaní v ich kauze, čomu však sudca nevyhovel.

"Opakovane došlo k dezinterpretácii dôkazov v niektorých článkoch a bolo ich viacero. Uvádzali okolnosti, ktoré neboli pravdivé, neodzneli na pojednávaní," zdôvodnil Magál.

image

Bývalý špeciálny prokurátor Kováčik pôjde opäť pred súd. Ide o ďalšiu korupčnú kauzu

V procese už vypovedal exriaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, ktorý tvrdil, že Košč mu dal knihu pre Kováčika. Vo výreze jej vnútra boli uložené bankovky v nominálnej hodnote 500 eur. Knihu odovzdal špeciálnemu exprokurátorovi s tým, že je v nej 50-tisíc eur.

Na lavici obžalovaných chýba podnikateľ Košč, ktorý mal podplácať. Keďže je na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému.

Špeciálny exprokurátor je už právoplatne odsúdený za inú korupčnú kauzu na osem rokov väzenia.

01 - Modified: 2024-04-17 20:01:51 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2023-11-16 12:50:39 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Kováčika sa začali záverečné reči. Prokurátor mu navrhuje 14 rokov vo väzení 03 - Modified: 2023-10-04 11:01:52 - Feat.: - Title: Expolicajt Kučerka by mal v korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedať v piatok 04 - Modified: 2023-10-04 09:20:31 - Feat.: - Title: V korupčnej kauze Dušana Kováčika vypovedá cez telemost expolicajt Kaľavský 05 - Modified: 2023-08-28 18:00:00 - Feat.: - Title: Politický bizár, kamarát s tajnými a nárast duševného ochorenia (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:55