Minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Do roka vstupujeme s nádejou na pozitívne zmeny v školstve, tvrdí poverený minister školstva Ján Horecký

05.01.2023, 10:51
Autor:
TASRTASR

Reforma systému poradenstva a prevencie má zabezpečiť koordinovanú a komplexnú starostlivosť o deti a žiakov. Výsledkom majú byť efektívnejšie a komplexnejšie poradenské služby.

Do roku 2023 vstupujeme s nádejou na pozitívne zmeny v rezorte školstva. Uviedol to dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký s tým, že sa spúšťa napríklad reforma poradenského systému, zvyšujú sa platy učiteľov a potravinové pásma na stravovanie detí. Informoval o tom odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Reforma systému poradenstva a prevencie má zabezpečiť koordinovanú a komplexnú starostlivosť o deti a žiakov. Výsledkom majú byť efektívnejšie a komplexnejšie poradenské služby. Postupné zavádzanie reformy poradenského systému do praxe sa začalo 1. januára. Zmena prináša vznik dvoch druhov zariadení, vymedzenie ich činností, personálneho zabezpečenia a úpravy ich právneho postavenia.     

image

Ak by byty zlacneli o 10 percent, nebola by to tragédia, tvrdí pre HN realitný odborník

 

"Predovšetkým však pomôže deťom a rodičom, aby bolo pre nich poradenstvo logisticky ľahšie dostupné. Rodičia a školy budú mať lepší prehľad, do akého centra ich dieťa patrí. Zámerom reformy je, aby sa pod hlavičku jednej poradne dostali viacerí odborníci, ako napríklad logopédi, špeciálni pedagógovia, psychológovia, sociálni pedagógovia či liečební pedagógovia. Tí môžu dieťa ďalej odporučiť do špecializovaných centier poradenstva a prevencie, ak to bude vyžadovať situácia," uviedol Horecký. Systém bude pozostávať z podporných úrovní, ktoré na seba nadväzujú v piatich stupňoch a budú vzájomne spolupracovať.

Najdostupnejšie služby, ako napríklad prevenciu, budú poskytovať pedagógovia v rámci podpornej úrovne prvého stupňa priamo na školách. Druhý stupeň bude predmetom činnosti školského podporného tímu (asistenti, logopédi, špeciálni pedagógovia), ktorý bude zodpovedný za nastavovanie a realizáciu stratégií na podporu rozvoja detí a preventívnych programov na školách. Podpornú úroveň tretieho a štvrtého stupňa budú realizovať centrá poradenstva a prevencie, ktoré nahradia doterajšie centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. U detí, ktoré budú potrebovať náročnejšiu a špecifickejšiu odbornú pomoc, bude prostredníctvom piateho stupňa poradenského systému k dispozícii špecializované centrum poradenstva a prevencie namiesto doterajšieho centra špeciálno-pedagogického poradenstva.

image

Školy čakajú tento rok prelomové zmeny: prví žiaci sa začnú učiť podľa nového programu

Od 1. januára sa zároveň zvyšujú platy pedagogických a odborných zamestnancov o desať percent a od 1. septembra to bude o 12 percent. Tarifné platy nepedagogických zamestnancov sa od 1. januára zvýšili o sedem percent a od 1. septembra to bude o desať percent.

Vstup do nového roka prináša aj zvýšenie finančných pásiem v zariadeniach školského stravovania. Pôvodne boli v platnosti tri finančné pásma, od 1. januára je v platnosti päť nových finančných pásiem. Zmena nastala aj pri dospelých stravníkoch. Zamestnanci škôl, školských zariadení a iné fyzické osoby sú po novom súčasťou finančných pásiem "B", ktoré sú oproti bežným finančným pásmam "A" zvýšené zhruba o 20 percent, a to z dôvodu možnosti zvýšenia hmotnosti mäsovej zložky v rámci hlavných jedál.

01 - Modified: 2023-01-04 09:11:03 - Feat.: 1 - Title: Školstvo dopláca na pomerne časté výmeny ministrov, tvrdí učiteľka na základnej škole 02 - Modified: 2023-01-03 15:37:35 - Feat.: 1 - Title: Bratislavský samosprávny kraj v tomto roku dokončí obnovu Divadla Aréna, sprístupní aj synagógu v Senci 03 - Modified: 2023-01-03 10:00:15 - Feat.: 1 - Title: Predseda školských odborárov považuje rušenie polročných prázdnin za neúspech 04 - Modified: 2023-01-03 08:27:26 - Feat.: 1 - Title: Do vzdelávacieho procesu by sa mohol vrátiť systém, vraví historička
01 - Modified: 2024-04-19 17:33:43 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:52