SLOVENSKÉ CUKROVARY, s. r. o., Sereď – Dušan Janíček, riaditeľ FOTO: HN/Peter Mayer
Keď vo vianočnej atmosfére rozžiarených svetielok na stromčekoch gazdinky siahajú po cukre ako nutnej ingrediencii zákuskov, pravdepodobne ani netušia, že krajina pod Tatrami je sebestačná v jedinej potravine. Napriek faktu, že z niekdajšej flotily desiatich slovenských cukrovarov zostali dva.
A len zasvätení vedia o cukre ako sladkosti, ktorý si v minulosti mohli dopriať len boháči. Biely tovar začal byť pre Európanov bežnou komoditou až v polovici 19. storočia. Tí sa dnes môžu smelo modliť nielen za chlieb náš každodenný, ale aj cukor. Krivka jeho spotreby vo vyspelých krajinách v posledných desaťročiach výrazne stúpa.
Kampaň
Každý cukrovar v čase repnej kampane prezradí sladkastá a ťažká aróma cukrovej repy. Nie inak je to aj vtedy, keď sa blížime k bráne fabriky v meste Sereď. Prevádzkuje ho spoločnosť Slovenské cukrovary. V areáli nás očakáva riaditeľ pre vonkajšie vzťahy Dušan Janíček a keď mu pripomenieme zápach, len sa pousmeje a utrúsi: „No vidíte, všetkým to smrdí a nám to vonia.“
Tento muž zasvätil cukrovarníctvu celý život. V brandži sa pohybuje štyri desiatky rokov. Hoci je už v dôchodkovom veku, s cukrom si stále zahráva. Počas našej exkurzie nás zavedie k jednej konštrukcii a ukáže na ňu prstom s krátkou poznámkou: „Toto je srdce celej fabriky. Difúzia.“
Tak sa nazýva aj proces, na základe ktorého sa získava z repných rezkov potrebná cukrová šťava. Rezky sú vedľajším produktom a využívajú sa ako krmivo pre zvieratá, cukrová šťava putuje na ďalšie spracovanie. Predtým je však nutné poľnohospodársku plodinu očistiť od kameňov, hliny či zeliny. Po vypraní v práčke sa dopravuje k rezačkám uľahčujúcim extrahovanie sacharózy, čo je len iné slovo pre samotný cuko...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-26 17:30:26 - Feat.: 1 - Title: Súmrak jedného z našich top priemyslov: Komunisti spravili z baníkov výkladnú skriňu, potom prišiel úpadok
02 - Modified: 2022-10-30 18:30:54 - Feat.: 1 - Title: Rodinné striebro nášho zbrojárskeho priemyslu prežilo. Výroba húfnic Zuzana by sa mala zdvojnásobiť
03 - Modified: 2022-10-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Niektorí majitelia akvaparkov sú pred otvorením faktúr za elektrinu na prášky. Nevedia, čo v nich objavia
04 - Modified: 2022-10-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dejiny starej slovenskej mafie sa poslednými procesmi končia, dejiny novej sa začali už dávno
01 - Modified: 2025-03-06 19:16:43 - Feat.: - Title: Kilo cukru sme kupovali za menej a menej. Teraz príde otočka, hovorí manažment slávneho cukrovaru na Považí
02 - Modified: 2024-07-12 11:39:42 - Feat.: - Title: Cukor zlacnel, no i tak sa kupuje menej. Manažment slávneho cukrovaru na Považí varuje pred zlými časmi
03 - Modified: 2024-01-11 12:26:22 - Feat.: - Title: Sebestačnosť vo výrobe cukru je úspešný príbeh, ktorých by malo byť viac, tvrdí Fico
04 - Modified: 2023-05-16 09:27:12 - Feat.: - Title: Šéfka Slovenských cukrovarov pre HN: Spotreba cukru v obchodoch stúpla, súvisí to s krízou
05 - Modified: 2023-02-08 10:04:19 - Feat.: - Title: Slovenskí cukrovarníci sa boja nedostatku plynu. V núdzi chcú siahnuť po palive z minulosti