StoryEditor

Časti prorodinného balíčka sú protiústavné, rozhodol Ústavný súd

13.12.2022, 15:10
Autor:
TASRTASR

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

Prezidentka na Ústavný súd napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

Argumentovala, že balíček bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod.

Obsahom zákona sa pritom mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti. Zároveň prezidentka upozornila, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. NR SR v tejto časti už zákon zmenila.

Prezidentka deklarovala, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.

„Ústavný súd dnes rozhodol, že schvaľovanie balíčka opatrení od ministra financií v skrátenom legislatívnom konaní nebolo v súlade s ústavou. Dnešné rozhodnutie Ústavného súdu v konaní, ktoré sa začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu. Vážim si, že Ústavný súd sa v zásadnej miere stotožnil s mojou argumentáciou. Toto rozhodnutie bude do budúcna ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá by chcela opäť zneužiť skrátene legislatívne konanie.“

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:06