StoryEditor

Ministri Káčer, Naď a Hirman navštívili Kyjev. Stretli sa so Zelenským a doniesli zimný balík pomoci

08.12.2022, 19:22
Autor:
redred

„Aj takto budeme naďalej podporovať suverénnu, nezávislú Ukrajinu v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Podmienky na ukončenie tejto Ruskom vedenej vojny musí stanoviť Ukrajina," vyhlásil šéf diplomacie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer navštívil vo štvrtok, 8. decembra 2022, spoločne s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom ukrajinskú metropolu Kyjev.

Cieľom ich pracovnej návštevy bolo potvrdenie pokračujúcej politickej, diplomatickej, vojenskej, finančnej aj humanitárnej podpory Slovenska pre Ukrajinu, píše v tlačovej správe ministerstvo zahraničných vecí. V jej rámci Slovensko poskytne Ukrajine zimný balík pomoci v hodnote približne 800-tisíc eur.

Pomoc na zimu a návšteva Irpiňu

V Kyjeve prijal trojicu ministrov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prvý podpredseda Najvyššej rady Ukrajiny Oleksandr Kornienko, rokovali tiež s ukrajinským premiérom Denisom Šmyhaľom a svojimi rezortnými partnermi.

„Do Kyjeva sme neprišli s prázdnymi rukami. Chceme, aby Ukrajina vydržala počas nadchádzajúceho zimného obdobia, preto jej Slovensko poskytne generátory, teplovzdušné ohrievače, ako aj materiál na opravu poškodenej energetickej infraštruktúry, prikrývky, vankúše či lekárničky,” vyhlásil minister Káčer a rozsah škôd, ktoré brutálna ruská agresia spôsobila, označil za enormný.

Okrem tohto "zimného balíku pomoci" v hodnote 800-tisíc eur poskytne Slovensko Ukrajine tiež odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur, balistické vesty v hodnote 1,2 milióna eur a ďalšiu vojenskú pomoc za približne 6,3 milióna eur. 

Osobne sa o ničivých dôsledkoch krokov Moskvy presvedčili aj v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti. Slovensko, ktoré patrí medzi najväčších poskytovateľov pomoci Ukrajine, je pripravené podať svojmu východnému susedovi pomocnú ruku aj pri obnove zničených miest a rekonštrukcii fabrík, teplární či dopravnej infraštruktúry, pripomína rezort diplomacie.

image

„Máme šťastie, že máme takéhoto suseda.“ Kyjev sa poďakoval Slovensku za silnú podporu počas vojny

Podmienky mieru

„Aj takto budeme naďalej podporovať suverénnu, nezávislú Ukrajinu v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Podmienky na ukončenie tejto Ruskom vedenej vojny musí stanoviť Ukrajina a ukrajinské vedenie ich už viackrát verejne a jasne formulovalo. Kľúčové je ukončenie všetkých vojenských aktivít a stiahnutie všetkých ruských vojsk a predstaviteľov okupačnej správy z celého ukrajinského územia. Následne sa začne proces vyšetrovania a spravodlivého potrestania všetkých páchateľov násilností a vojnových zločinov, ktorých sa Rusko na Ukrajine dopustilo,” vyhlásil Káčer po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom, ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom.

image

Export prvej slovenskej ťažkej zbrane po dvoch desaťročiach: Zuzana vyráža do sveta

Partneri si spoločne uctili pamiatku padlých počas ruskej agresie položením kytíc k Múru obetí vojny v Kyjeve. Počas návštevy šéfovia diplomacií podpísali Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitosti Slovenskej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí Ukrajiny, ktorého cieľom je zintenzívniť dvojstrannú spoluprácu medzi oboma rezortami.

01 - Modified: 2022-12-08 15:55:07 - Feat.: 1 - Title: Teploty klesajú, obyvatelia Mariupolu mrznú v zničených bytoch bez kúrenia a okien 02 - Modified: 2022-12-08 14:52:41 - Feat.: 1 - Title: Rusko neplánuje anexiu ďalších ukrajinských území 03 - Modified: 2022-12-08 13:21:36 - Feat.: 1 - Title: Zostrelil päť iránskych dronov a potom sa katapultoval. Zelenskyj vyznamenal hrdinského pilota
01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:53