Minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Horecký: Prístup Slovenska k vyučovaniu Ukrajincov je inšpirujúci. Výzvou bude ich návrat domov

28.11.2022, 17:51
Autor:
TASRTASR

"Zamýšľame sa o budovaní Ukrajiny po vojne. Chceme, aby mali zmysluplné vzdelávanie," povedal minister školstva Ján Horecký.

Prístup Slovenska k vzdelávaniu mladých ukrajinských utečencov je inšpiratívny pre viaceré krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok v Bruseli minister školstva Ján Horecký po skončení Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport, informuje spravodajca TASR.

Ministri sa okrem iného venovali problematike inklúzie v oblasti vzdelávania. Podľa Horeckého so začleňovaním a zaistením dostupného a kvalitného vzdelávania pre každého za podmienok 21. storočia má problém nielen Slovensko, ale všetky krajiny EÚ. Všade pribúda žiakov, ktorí ukončia vzdelávací proces predčasne.

image

Ráno sa učia v škole, poobede online. Pre ukrajinské deti je to záťaž, hovorí psychologička

Vysoká daň

"Dohromady je to v EÚ až 3,2 milióna mladých ľudí, ktorá sa takto dostávajú na okraj spoločnosti, čo je obrovská daň za to, ako funguje vzdelávací systém," opísal situáciu.

Rada ministrov sa venovala aj vzdelávaniu v digitálnom prostredí, lebo takzvaná digitálna gramotnosť je nevyhnutným nástrojom pre získanie povolania a úspechu v modernom svete. Horecký upozornil, že mladí ľudia na jednej strane ťažia z výhod digitálnych aplikácií, na strane druhej sú však vystavení rôznym nástrahám, hrozbe bublín na sociálnych sieťach a preferovaniu virtuálnych priateľstiev pred ozajstnými.

"Výzvou správneho uchopenia digitálnej gramotnosti je, aby to bol užitočný nástroj, dobrý sluha a nie zlý pán. Digitálna gramotnosť má slúžiť na to, aby sa veci vybavili efektívne, aby sa žiaci vedeli vyjadrovať kriticky, popasovať sa so zdrojmi a ich hodnovernosťou," vysvetlil.

Členské krajiny si vymenili osvedčené postupy, ako v tomto smere postupovať, aby vyplnili mozaiku európskeho vzdelávacieho priestoru tak, aby z neho mohli ťažiť všetci to najlepšie, čo sa dá.

image

Ukrajinské deti odhalili slabé miesto nášho školstva. Problém dosiahol obrovské rozmery, tvrdí odborníčka

Edukačné laboratórium

Horecký ocenil debaty týkajúce sa takzvaného edukačného laboratória, čiže európskeho priestoru vzdelávania, ktoré by malo poskytnúť akúkoľvek podporu a konzultácie pre tvorcov štátnej vzdelávacej politiky a pre ďalších aktérov v tejto oblasti, pričom môžu čerpať z výsledkov rôznych edukačných programov a výskumov všade po Európe.

Dodal, že je to zaujímavé pre Slovensko, ktoré nepatrí medzi popredné krajiny z hľadiska odbornej prípravy mladých ľudí, najmä prípravy budúcich učiteľov.

Veľkú výzvu podľa neho predstavuje to, ako sa po skončení vojny ukrajinskí žiaci vrátia domov. Prídu z krajín s rôznymi vzdelávacími systémami a to pre kompatibilitu ukrajinského vzdelávacieho systému bude veľký nápor a je tu hrozba "stratenej generácie".

"Zamýšľame sa o budovaní Ukrajiny po vojne. Chceme, aby mali zmysluplné vzdelávanie," povedal Horecký, ktorý počas rokovaní v Bruseli hovoril o tom, ako Slovensko podporuje žiakov z radov ukrajinských utečencov v ich rodnom jazyku. Deje sa tak so zámerom, aby nestratili kontakt so svojou kultúrou a rodnou rečou, ale zároveň sú vedení aj k zvládnutiu slovenčiny.

Podľa jeho slov slovenský prístup viaceré krajiny EÚ vnímajú ako "inšpirujúci". Ministri sa zhodli, že v tejto oblasti sú potrebné spoločné rámcové riešenia a tiež finančná podpora na úrovni EÚ.

image

Vojna, v ktorej múzy kričia: Ako umenie reflektuje konflikt na Ukrajine

01 - Modified: 2022-09-21 22:02:12 - Feat.: 1 - Title: Ráno sa učia v škole, poobede online. Pre ukrajinské deti je to záťaž, hovorí psychologička 02 - Modified: 2022-06-22 14:32:25 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské deti odhalili slabé miesto nášho školstva. Problém dosiahol obrovské rozmery, tvrdí odborníčka 03 - Modified: 2022-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojna, v ktorej múzy kričia: Ako umenie reflektuje konflikt na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:55