StoryEditor

Matovič stratil ilúzie, rovnako ako lekári. Heger už pripravoval Slovensko na najhoršie

25.11.2022, 10:57
Autor:
jfjf

Minister financií Igor Matovič sa tento týždeň opäť pripomenul. Na poslednú chvíľu prišiel s návrhom, ktorý mal zachrániť slovenské zdravotníctvo a vyjadril sklamanie z postupu lekárskych odborárov.

Vláde sa po sérii rokovaní v priebehu uplynulého týždňa takmer nepodarilo zvrátiť najhorší scenár. Lekári svoje výpovede po niekoľkých pokusoch odmietali stiahnuť napriek tomu, že kľúčový dátum 1. december, po ktorom Slovensku hrozil kolaps zdravotníctva, sa nezadržateľne blíži.

Krízu sa napokon podarilo zažehnať až v sobotu večer, kedy po ďalšom niekoľkohodinovom rokovaní medzi vládou a lekárskymi odborármi obe strany vyhlásili, že sa im podarilo dohodnúť. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zároveň potvrdil, že tisícky lekárov svoje výpovede stiahnu a spoločné memorandum obe strany podpíšu do konca novembra.

Od 1. januára 2023 tak bude platiť napríklad zvýšenie platového koeficientu zdravotníkov. Ešte predtým, v priebehu týždňa, sa však na poslednú chvíľu pokúsil zamiešať karty aj minister financií Igor Matovič. Ten na stôl položil ponuku na stabilizačný príspevok, ktorý mal stáť štát jednorazovo asi 400 miliónov.

Podľa návrhu z dielne ministerstva financií by mal každý lekár dostať príspevok vo výške 10-tisíc eur. Tí s atestáciou by zároveň dostali tisíc eur za každý rok praxe, maximálne však do výšky 30-tisíc eur.

image

Čo znamená, že Rozpočtová rada dala za pravdu Matovičovi

Nemocniciam by to nepomohlo, tvrdili lekári

"Ak pán minister financií dokáže nájsť 400 miliónov len tak na jeho nápad, tak nechápeme, ako môže byť problém nájsť 40 miliónov na dohodu, ktoré my ponúkame," reagoval na návrh stabilizačného príspevku Visolajský. Zdôraznil pritom, že ponúkané riešenie slovenským nemocniciam nepomôže a nápad podľa neho "nebude úspešný".

Minister financií, ktorý v priebehu soboty svojsky vyhlásil, že sa na rokovaniach už ďalej zúčastňovať nebude, naopak lekárskych odborárov obvinil, že narýchlo predložili návrh dodatku k pracovnej zmluve pre lekárov vo výpovednej lehote, ktorý má podľa neho obsahovať ďalších 10 požiadaviek.

"Keď si to zrátate a zistíte, že to stojí ďalších zhruba 70 miliónov eur, tak ja osobne som stratil akékoľvek ilúzie o tom, že toto je poctivé vyjednávanie s dobrým úmyslom," nechal sa počuť Matovič. Spolu s tým hmlisto naznačil, že odborári majú "možno iný cieľ", ale on už v tomto bode "dobrý úmysel nevidí".

Situácia bola zamotaná a zdalo sa, že Slovensko sa musí začať pripravovať na to najhoršie. To svojimi slovami po rokovaní s partnermi z V4 potvrdzoval aj premiér Eduard Heger. Verejnosti totiž oznámil, že susedné krajiny v prípade núdze poprosil o pomoc so zabezpečením zdravotnej starostlivosti.

"Dnes som požiadal aj pánov premiérov o pomoc v prípade, ak by sme potrebovali lekárov do našich nemocníc počnúc budúcim mesiacom," oznámil Heger.

image

Náborový príspevok má prilákať späť skúsených zdravotníkov, hovorí Matovič

Matovič opäť v centre pozornosti

To nenechalo chladným ani jedného z opozičných lídrov, šéfa strany Smer Roberta Fica. "Hanbím sa ako pes. Čo sme my nejaké Burundi, alebo krajinu zachvátila vojna či prírodná katastrofa nezvládnuteľných rozmerov," pýtal sa niekoľkonásobný bývalý premiér vo svojej reakcii na aktuálne dianie.

A napokon, na záver pracovného týždňa Matovič znova pripomenul, že on je ten, kto stráži štátnu kasu. Zdôraznil pritom, že to, ako nakoniec vyjednávania s lekármi dopadnú, bude záležať na jeho rozhodnutí pričom musíme rátať aj s inými výdavkami. Napríklad s tými, ktoré bude nutné uvolniť "na riešenie energetickej či utečeneckej krízy".

"Slovenské verejné financie to neunesú, nemáme na to, nekradneme. Dávame naozaj možno trikrát viac, ako by sme mali dať v porovnaní s ostatnými štátnymi zamestnancami," poslal financmajster odkaz lekárskym odborárom. Nakoniec doplnil, že by sa nechcel dožiť situácie, aby kvôli odchodu lekárov začali zomierať ľudia.

image

Lekári odmietli stabilizačné príspevky. Šeky neriešia problémy nemocníc, odkazujú Matovičovi

 

 

01 - Modified: 2022-11-24 23:08:25 - Feat.: 1 - Title: Čo znamená, že Rozpočtová rada dala za pravdu Matovičovi 02 - Modified: 2022-11-24 22:47:20 - Feat.: 1 - Title: Náborový príspevok má prilákať späť skúsených zdravotníkov, hovorí Matovič 03 - Modified: 2022-11-24 17:28:35 - Feat.: 0 - Title: Lekári odmietli stabilizačné príspevky. Šeky neriešia problémy nemocníc, odkazujú Matovičovi 04 - Modified: 2022-11-24 15:30:09 - Feat.: 1 - Title: Plyn zdražie najviac za 20 rokov. No štát náraz stlmí miliardovým balíkom pre osem taríf domácností 05 - Modified: 2022-11-24 11:02:52 - Feat.: 1 - Title: Visolajský reaguje na ponuku Hegerovej vlády: Stabilizačný príspevok nepomôže situácii v nemocniciach 06 - Modified: 2022-11-23 18:02:59 - Feat.: 1 - Title: Hlas považuje dohodu s lekármi za jediné riešenie, KDH pripomína záujmy pacienta
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:57