Protestné zhromaždenie Lekárskeho odborového združenia. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovičov návrh na zvýšenie platov pre lekárov je veľkorysý, tvrdí šéf INEKO. Poukázal na možné riziká

18.11.2022, 16:40
Autor:
TASRTASR

Štedrý platový automat a každoročná valorizácia pre všetkých bez rozdielu rozsahu a kvality odvedenej práce bude podľa Dušana Zachara fixovať obrovské objemy verejných prostriedkov na personálne náklady nemocníc.

Navrhované zvýšenie pre atestovaných lekárov je z pohľadu nie príliš optimistického stavu verejných financií veľkorysé. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

"Ak prejde návrh ministerstva financií, tak zvýšené platy atestovaných slovenských lekárov budú v porovnaní s Českou republikou vysoko konkurencieschopné," skonštatoval.

Ako zarábali lekári v Česku a u nás

Zachar poukázal, že českí lekári vlani v štátnych a krajských nemocniciach zarobili so všetkými príplatkami a nadčasmi podľa českého štatistického úradu 4 100 eur, čo je 2,8-násobok českej priemernej mzdy v hospodárstve. Slovenskí lekári podľa Národného centra zdravotníckych informácií zarobili v priemere so všetkými príplatkami v hrubom takmer 3 500 eur, čo podľa analytika predstavuje 2,9-násobok slovenskej priemernej mzdy.

Upozornil, že takýto štedrý platový automat a každoročná valorizácia pre všetkých bez rozdielu rozsahu a kvality odvedenej práce bude fixovať obrovské objemy verejných prostriedkov na personálne náklady nemocníc.

"Nezostane teda dostatok zdrojov na ďalšie motivovanie pracovitých a kvalitných pracovníkov, na zlepšovanie infraštruktúry a podmienok pre prácu zdravotníkov, ktoré lekárski odborári žiadajú," podotkol Zachar.

Môže to mať podľa neho aj následky na predlžovanie zadlžovania slovenských štátnych nemocníc. "Nepredpokladám, že politici z tohto titulu zvýšia dane a zdravotné odvody občanov. Budú mať vôbec čo robiť, aby každoročne vyčlenili dostatok peňazí zo štátneho rozpočtu na zvyšujúce sa mzdové nároky zdravotníckych pracovníkov, pričom na rozvoj a odstraňovanie investičného dlhu zostane asi menej peňazí, ak odhliadneme od európskych zdrojov," dodal.

Osem požiadaviek

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore. Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Ďalšie stretnutie má byť v pondelok 21. novembra.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach. Mzdy by sa tak mohli v budúcom roku zvýšiť nie len neatestovaným, ale aj atestovaným lekárom. Pri nich by mal koeficient minimálnej mzdy stúpnuť z 2,3 na 2,5-násobok priemernej mzdy. Ich platy by sa mali zároveň odvíjať aj od odpracovaných rokov.

Priemerný plat lekára v nemocnici so všetkými príplatkami a už schválenými zmenami by mal byť podľa Matoviča v budúcom roku 4240 eur v hrubom, dnes je to 3493 eur. Základný plat atestovaného lekára v nemocnici bez príplatkov (20-ročná prax) by mal byť 3512 eur namiesto súčasných 2606 eur.

01 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-09 08:27:22 - Feat.: - Title: Analýza INEKO triafa vedľa. Lekári reagujú na informácie o zárobkoch ambulancií 05 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:58