Kajúcnik Marek Kodada. FOTO: HN/karol Bustin
StoryEditor

Matečná predstavila šéfovi PPA Kvietika ako straníckeho gestora, vypovedá kajúcnik

24.10.2022, 10:37
24.10.2022, 14:54

Juraja Kožucha považuje svedok Marek Kodada za svojho najlepšieho priateľa.

Svedok Marek Kodada hovorí na pojednávaní v kauze Dobytkár o svojich vzťahoch s obžalovanými: "Pána Kožucha poznám od roku 2004. Považujem ho za svojho najlepšieho priateľa, čo si on už asi nemyslí. Bližšieho priateľa som nemal. S pánom Kvietikom ma zoznámil on v roku 2017," začína svoju výpoveď pred súdom.

Kodada opisuje percentá z úplatkov, ktoré od vybavovača Ľubomíra Kropila preberal: "Išlo o 10 percent. Pánovi Kvietikovi sa tato suma zdala nízka, nakoľko bol ovplyvnený nejakými klebetami z minulosti. Kvietikovi som odovzdával 7,5 percenta, neskôr osem percent. Povedal mi, aby som jedno percento dával pánovi Kožuchovi, ktorý, musím povedať, odo mňa žiadne finančné prostriedky nežiadal."

Kvietikov vplyv bol veľmi široký

"Peniaze som odovzdával pánovi Kvietikovi najskôr v hoteli Albrecht v izbe č. 8, bol tam niekedy aj s pánom Kožuchom, vybehol do predsiene, kde ich dával do posuvnej skrine. Odovzdával som mu ich väčšinou v darčekovej taške od vína. Od polovice roku 2019 sa stretnutia presunuli do sídla Slavie Capital v hoteli Savoy Carlton," hovorí Kodada

Svojmu rodinnému priateľovi Kožuchovi odovzdával percento z úplatkov v Rakúsku. "Bolo to buď v Brücknera an der Leitha, alebo v kaviarni v Parndorfe."

Kodada opisuje Kvietikov vplyv v rezorte pôdohospodárstva v rokoch 2016 až 2020. "Jeho vplyv bol veľmi široký. Ministerka Gabriela Matečná ho pánovi Kožuchovi predstavila ako straníckeho gestora," tvrdí. Okrem toho sa Kvietik podľa svedka stretával aj s vtedajším generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Jánom Hoľkom, generálnym riaditeľom služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Jaroslavom Regecom, či politikmi z SNS Antonom Hrnkom a ďalšími.

Dostal takmer pol milióna

Obžalovaný exriaditeľ PPA Juraj Kožuch dvakrát vykríkol a prerušil výpoveď Mareka Kodadu: "Už stačilo toho klamstva," zakričal v pojednávacej miestnosti. Senát ho napomenul, inak dostane poriadkovú pokutu.

Svedok Kodada vo výpovedi detailne odhaľuje fungovanie korupčnej vetvy Martina Kvietika. "Kvietik založil systém, na základe ktorého to mohlo fungovať. Bez pána Kvietika by pán Kožuch nekonal. Bez pána Kožucha by som ja nevedel o výzvach o NFP vopred, pán Kropil by nemal metodiku vopred," hovorí.

Kodada podľa svojich slov riaditeľovi PPA a svojmu blízkemu priateľovi odovzdal dokopy okolo 400-tisíc až 450-tisíc eur. "Rovnako som dostal aj ja," priznal pred súdom. Polícii neskôr vydal okolo 400-tisíc eur.

O čom je kauza Dobytkár:

Jedným z najväčších korupčných škandálov je úplatkárska kauza Dobytkár. Vyšetrovanie a aktuálne už súdne pojednávania súvisia s korupciou a legalizáciou príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Okrem vysokých štátnych úradníkov sú postupne obvinení a obžalovaní aj známi ľudia. Po finančníkovi Martinovi Kvietikovi sa v úplatkárskom škandále spomína aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör, syn majiteľa bezpečnostnej služby Bonul.

Systém prideľovania agrodotácií za údajné úplatky pod bývalým vedením agroagentúry, ktorá rozdelí na dotáciách každoročne stovky miliónov eur, údajne fungoval viac ako osem rokov. Úplatky sa podľa výpovedí aktérov vraj pohybovali od 14 do 25 percent zo schválenej dotácie. V kauze bolo dosiaľ obvinených a obžalovaných 19 fyzických a päť právnických osôb. Zdokumentované úplatky zatiaľ presiahli 10 miliónov eur.

Martin Kvietik

Syn známeho herca Štefana Kvietika a finančník zo spoločnosti Slavia Capital. Kvietik, ktorého médiá dlhodobo spájali so stranou SNS a označovali za priateľa Andreja Danka, je v súčasnosti obžalovaný z prijímania úplatku. Vinu odmieta.

Norbert Bödör

Nitriansky oligarcha je obžalovaný z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Podľa doteraz medializovaných informácií je podozrivý, že uňho po kolotoči cez reťazec firiem končili miliónové úplatky. Spáchanie akéhokoľvek trestného činu vo výpovedi poprel.

Juraj Kožuch

Bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry je obžalovaný z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ľubomír Kropil

Medzi prvými zadržanými bol zverolekár Ľubomír Kropil, ktorý opísal celý úplatkársky systém. V korupčnom mechanizme mal byť akýmsi dohadzovačom spájajúcim záujemcov a vedenie PPA. Dôležitý svedok počas pojednávania svoju výpoveď o úplatkoch zmenil.

Marek Kodada

Niekdajšieho šéfa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva v čase prvej Ficovej vlády zadržala NAKA v druhom kole. V kauze vystupuje ako svedok a kajúcnik.

Milan Kopriva a Ľubomír Krivočenko

Právnici Milan Kopriva a Ľubomír Krivočenko boli podobne ako Kropil zadržaní medzi prvými. Aj oni mali patriť medzi takzvaných vybavovačov, ktorí oslovovali záujemcov o dotácie z PPA. Krivočenko zomrel vo väzbe na covid. Kopriva vinu popiera.

Ľubomír Partika

Niekdajší zamestnanec ministerstva pôdohospodárstva a výkonný exriaditeľ PPA tiež skončil v rukách polície počas druhej policajnej akcie a aktuálne je obžalovaný z korupčnej trestnej činnosti. 

Peter Kuba

Medzi poslednými zadržanými bol aj šéf reklamnej agentúry Roko, ktorý je obžalovaný z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Svoju vinu vo výpovedi poprel.

Viktor Miklas

Bývalý pracovník Pôdohospodárskej platobnej agentúry je obžalovaný z nepriamej korupcie.

01 - Modified: 2024-01-05 08:08:57 - Feat.: - Title: Ak v parlamente prejde novela Trestného zákona, výrazne pomôže aj „grófke“ z východu 02 - Modified: 2023-12-21 09:08:44 - Feat.: - Title: Emočný rok: korupčné aféry, oslobodený Kočner, Zsuzsovej verdikt 25 rokov, šofér auta smrti dostal 15 03 - Modified: 2023-12-14 13:03:41 - Feat.: - Title: Fico ho háji, no aj Kováčik v jeho prípade videl korupciu. Cez účty Krivočenka mali tiecť milióny 04 - Modified: 2023-12-05 11:15:32 - Feat.: - Title: Korupčná kauza Dobytkár má zmenu v senáte: Decembrové termíny hlavného pojednávania sú zrušené 05 - Modified: 2023-12-04 18:30:00 - Feat.: - Title: Štvrť miliardy do regiónu, lukratívne pozície pre blízkych a odstupné pre ministrov (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 21:53