StoryEditor

Sulík už teraz vie, s kým nebude rokovať o budúcej vláde. Fico ho vyháňa z opozície

20.10.2022, 15:59
Autor:
jfjf
  • Strana Smer vyhlásila najväčšieho politického hlupáka. Podľa Roberta Fica je ním Richard Sulík.
  • Šéf liberálov poslal jasný odkaz nielen súčasnej koalícii ale aj stranám, s ktorými by potenciálne po ďalších voľbách mohol vyjednávať o novej vláde.
  • Prioritou je preňho úprava spolužitia LGBTIQ+ ľudí.

Parlament mal šancu na reparát, poslanci však prepadli. Vyhlásili po stredajšom hlasovaní o zákone, ktorý sa týka (nielen) partnerského spolužitia LGBTIQ+ ľudí, liberáli. Poslanci totiž zákon, ktorý sľuboval, že zlepší legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, neposunuli do druhého čítania.

"Nedokážu prekročiť svoj tieň a prekonať svoju malosť," odkázal v tejto súvislosti šéf strany SaS Richard Sulík svojim bývalým koaličným partnerom. Jasne tiež deklaroval, že koalícia nemá do budúcna počítať s podporou zo strany liberálov. "Nech si idú hľadať podporu k fašistom, to im ide veľmi dobre," nechal sa počuť.

image

Sulík v HNtelevízii: Osemmiliardový deficit je šialený, koalícia stratila posledné zvyšky zábran

 

Sulíkova podmienka

Iný pohľad na vec však má šéf Smeru Robert Fico. Ten Sulíkovi vyčíta, že podporuje návrhy zákonov z dielne Igora Matoviča. "My sme už vyhlásili Sulíka za najväčšieho politického hlupáka," vyhlásil Fico.

Lídra liberálov rovnako vyzval, aby sa rozhodol, na ktorej stoličke chce sedieť. "Chcem požiadať pána Sulíka nech sa rozhodne. Buď nech nesmradí v opozícii a nekolaboruje, alebo nech ide naspäť do vládnej koalície," zdôraznil Fico. Sulík zrejme rozprúdil opozičné vody už skôr, keď vyhlásil, so Smerom nebude rokovať ani len o predčasných voľbách.

Otázne tak je aj to, ako sa liberáli zachovajú pri prípadných budúcich koaličných vyjednávaniach. Šéf SaS však už teraz stihol naznačiť, že ak jeho strana bude mať možnosť rokovať o zostavení novej vlády, rozprávať sa bude len s tými, ktorí budú súhlasiť s prijatím návrhu na registrované partnerstvá. Na novom návrhu už strana podľa jeho slov pracuje.

"Konkrétny návrh bude prijatý v koaličnej zmluve, na prvom alebo druhom zasadnutí parlamentu po vzniku novej vlády bude odsúhlasený," vyslovil svoju jasnú podmienku Sulík.

image

Mali sme šancu na reparát, ale prepadli sme, reaguje SaS po hlasovaní o partnerskom spolužití pre LGBT+ páry

Chystajú vlastný návrh

K aktuálnej téme, ktorá tento týždeň výrazne rezonovala vo verejnej debate, sa napokon vyjadril aj premiér Eduard Heger. Ten napriek tomu, že návrh na úpravu partnerského spolužitia v parlamente neprešiel, povedal, že v súvislosti s nedávnym útokom teroristu na Zámockej ulici v Bratislave bude nutné posilniť aj práva LGBTIQ+ komunity.

Minister spravodlivosti Viliam Karas bol však už teraz poverený prípravou legislatívy, ktorá by mala vyjsť v ústrety aj queer ľuďom. Príprava vlastného návrhu bol taktiež jedným z dôvodov, pre ktorý sa koalícia rozhodla nepodporiť návrh z dielne SaS.

Premiér v tejto súvislosti zdôraznil, že ako predsedovi vlády je mu prirodzenejšie, keď pôjde legislatívna zmena v tejto oblasti cez vládu.

 

01 - Modified: 2022-10-19 14:05:21 - Feat.: 1 - Title: Mali sme šancu na reparát, ale prepadli sme, reaguje SaS po hlasovaní o partnerskom spolužití pre LGBT+ páry 02 - Modified: 2022-10-21 08:46:32 - Feat.: 1 - Title: Koniec šokov pri cenách plynu. Lídri riešili päť krokov Európy proti energetickej kríze 03 - Modified: 2022-10-18 11:07:23 - Feat.: 1 - Title: Odmietame zákulisné hry. Za podpredsedu parlamentu nechceme Pčolinského ani Tarabu, vyhlásila SaS 04 - Modified: 2022-10-17 05:48:13 - Feat.: 0 - Title: Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu, súhlasil s ním aj minister Lengvarský 05 - Modified: 2022-10-14 11:10:40 - Feat.: 1 - Title: Matovič má v SaS svojho favorita. Heger veľa rozprával, nepovedal však nič
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:25