Prezidentka Zuzana Čaputová po pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Čaputová je sklamaná, že zákon o partnerskom spolužití neprešiel

19.10.2022, 15:01
Autor:
TASRTASR

Prezidentka povedala, že k vytvoreniu pocitu bezpečia a prijatia LGBTI+ komunite nepostačia iba prázdne gestá a deklarácie, ale treba aj konať.

Prezidentka Zuzana Čaputová je sklamaná, že napriek deklarovanej podpore poslancov zákon o partnerskom spolužití v parlamente nenašiel pri hlasovaní dostatočnú podporu.

Skonštatovala, že k vytvoreniu pocitu bezpečia a prijatia LGBTI+ komunite nepostačia iba prázdne gestá a deklarácie, ale treba aj konať. Uviedla to na sociálnej sieti.

image

Partnerské spolužitie: Poslanci zarezali návrh SaS, viacerí otočili. Koalícia chce vlastný zákon

"Našu spoločnosť neohrozuje láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia ani ich partnerský vzťah. Naša spoločnosť dopláca na ľahostajnosť a necitlivosť, keď ani takáto hrozná tragédia nepohne dostatočným počtom poslancov a poslankýň, aby urobili potrebný a správny krok. V ústrety pozostalým, komunite aj nám všetkým," uviedla prezidentka.

Útoky z nenávisti sú podľa nej útokom na bazálne hodnoty spoločnosti a v tomto zmysle sa týkajú všetkých.

Ako komentovala, bezprostrednou reakciou na vraždu z nenávisti spoločnosť ukázala, že súcití s komunitou LGBTI+. Významná časť spoločnosti podľa nej považuje za samozrejmé, že ľudia z tejto komunity majú byť prijatí a cítiť sa rovnako bezpečne ako ktokoľvek z nás. "Zákon o partnerskom spolužití mohol byť prvým krokom v ústrety," podotkla Čaputová.

"Neviem, ako chceme prispieť k pocitu bezpečia a prijatia našich spoluobčanov, keď sa budú poslanci báť aj obyčajnej notárskej zápisnice," dodala.

Poslanci Národnej rady v stredu neposunuli do druhého čítania návrh novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS, ktorou sa mal zaviesť inštitút partnerského spolužitia.

Návrh mal podľa SaS zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Partnerské spolužitie malo byť možné podľa návrhu uzavrieť medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia, ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. Zaviesť navrhovali oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné.

Zo 133 prítomných poslancov hlasovalo za návrh 50, proti bolo 37, zdržali sa 15 poslanci a 31 nehlasovalo.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:58