Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Predčasné voľby by boli reálne len s podporou SaS a Sme rodina, tvrdí publicista Juraj Hrabko

15.10.2022, 07:12
Autor:
TASRTASR

"Ak chce mať Eduard Heger pokojné vládnutie, naozaj mu neostáva nič iné, iba rokovať, rokovať a rokovať. Lebo tekuté väčšiny v parlamente sa budú meniť a zďaleka nie tak, ako si želá," tvrdí.

Skrátenie aktuálneho volebného obdobia hlasovaním v parlamente by bolo reálne až vtedy, keď by sa preň rozhodli SaS aj hnutie Sme rodina. Po zverejnení ich stanovísk k podpore potrebnej ústavnej zmeny, sa šanca na takéto riešenie politickej krízy v aktuálnom čase výrazne znížila. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Keďže proti predčasným voľbám sa v Národnej rade jednoznačne vyslovili iba OĽANO a Za ľudí, teoreticky by sa podľa Hrabka potrebných 90 hlasov nájsť mohlo, ale len za predpokladu podpory všetkých ostatných parlamentných strán, aj väčšiny nezávislých poslancov.

image

Matovič má v SaS svojho favorita. Heger veľa rozprával, nepovedal však nič

Hnutie Sme rodina sa rozhodlo, s odvolaním sa na veto OĽANO, stiahnuť z parlamentu svoj návrh novely ústavy, ktorý by skrátenie volebného obdobia umožňoval. Je však ochotné podporiť v druhom čítaní obdobný návrh nezávislého poslanca Tomáša Tarabu. Za tento návrh zasa nechce hlasovať SaS.

"Ak sa bavíme o tom, že Igor Matovič niečo vetoval, tak sa bavíme o koaličnej zmluve, ktorá už neplatí, respektíve, vyberajú si z nej vždy to, čo by chceli, aby v tej chvíli platilo," skonštatoval Hrabko.

image

Politickou daňou Smeru-SD za podporu návrhov sú predčasné voľby. Matovič podľa nich dáva peniaze "kamarátom"

V tejto situácii považuje za najrozumnejšie o Tarabovom návrhu na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu vôbec nehlasovať a rokovanie odložiť. "Koniec úvah o predčasných voľbách to určite nie je, téma predčasných volieb tu bude určite ešte dlho znieť. Nakoniec, pani prezidentka vyhlási referendum. Takže zasa to bude témou dňa," dodal.

Hrabko v parlamente očakáva ťažko predvídateľný a premenlivý vývoj. "Ak chce mať Eduard Heger pokojné vládnutie, naozaj mu neostáva nič iné, iba rokovať, rokovať a rokovať. Lebo tekuté väčšiny v parlamente sa budú meniť a zďaleka nie tak, ako si on želá," upozornil.

image

SaS sa dištancuje od Smeru a extrémistov. "Nebudeme s nimi rokovať o predčasných voľbách," tvrdia

Príkladom môže byť podľa Hrabka neochota parlamentu schváliť vláde požadované zvýšenie tohoročného rozpočtu o 1,5 miliardy eur. "Predseda SaS Richard Sulík postupuje v tejto veci rozumne a správne, keď žiada rozpis výdavkov, ktoré z tejto sumy 1,5 mld. eur majú byť použité," povedal Hrabko. Vládna koalícia má teraz podľa neho dve možnosti.

"Buď mu vyhovie a predloží takúto úpravu zákona, alebo to neurobí a potom, ak chce aby to prešlo, si musí nájsť podporu u nejakých iných poslancov," uzavrel.

01 - Modified: 2022-10-14 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Energetická kríza dolieha aj na výrobcov alkoholu. Nastane zmŕtvychvstanie pálenia na čierno? 02 - Modified: 2022-10-14 11:10:40 - Feat.: 1 - Title: Matovič má v SaS svojho favorita. Heger veľa rozprával, nepovedal však nič 03 - Modified: 2022-10-14 10:13:16 - Feat.: 1 - Title: Vláda opakovane schválila navýšenie štátneho rozpočtu na tento rok
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:40