Na snímke sviečky a kvety sú položené pri mieste stredajšieho útoku na Zámockej ulici vo štvrtok 13. októbra 2022 v Bratislave. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Slovenská židovská komunita sa octila v atmosfére strachu a neistoty, hovorí jej predstaviteľ

13.10.2022, 23:50
Autor:
TASRTASR

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda zdôraznil, že páchateľ, ktorý zavraždil dvoch ľudí na Zámockej ulici v Bratislave, nenávidel ľudí za tie črty, ktoré ovplyvniť nedokážu, a to je veľavravné o prostredí, v ktorom vyrastal.

Slovenská židovská komunita sa ocitla v atmosfére strachu a neistoty. Uviedol to predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike Richard Duda. Čin mladého páchateľa je podľa neho dôsledkom zlyhaní na viacerých úrovniach.

Slovenská židovská komunita podľa Dudu verí, že nie je neskoro a tento stav je možné zvrátiť, ak sa o zmenu pričinia všetci aktéri na všetkých úrovniach našej spoločnosti.

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí zdôraznil, že páchateľ nenávidel ľudí za tie črty, ktoré ovplyvniť nedokážu, a to je veľavravné o prostredí, v ktorom vyrastal. "Sexuálnu orientáciu a etnický pôvod si človek nevyberá, nevie ich ovplyvniť vlastnou voľou. To, či bude slušným človekom, kriminálnikom, extrémistom, náboženským fanatikom alebo vrahom vlastnou vôľu, ovplyvniť dokáže," uviedol.

image

Stručná história útokov radikálov na LGBTQ komunitu. Juraj nebol jediný, zbytočná nenávisť sa šíri celým svetom

Podľa Dudu došlo k zlyhaniu plnenia základnej úlohy rodiny – vychovať slušného človeka so silným hodnotovým rebríčkom. "Ak by aj rodičia boli nositeľmi extrémistických a netolerantných názorov, predpokladáme, že i ten najradikálnejší rodič si neželá vidieť vlastné dieťa mŕtve či vo väzení za masovú vraždu," vyhlásil.

Ďalšiu rovinu problému, ktorý vyústil do tragédie, vidí v stave našej spoločnosti. "Existujú politici, aj v stranách, ktoré nie sú považované za radikálne, extrémistické či fašistické, ktorí si svoju politickú kariéru založili na ultrakonzervatívnej agende vyznačujúcej sa odmietaním inakosti, xenofóbiou a názormi, ktoré patria do stredoveku," skonštatoval Duda.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10.) večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

01 - Modified: 2024-04-26 12:30:00 - Feat.: - Title: Fanúšikovia Billie Eilish po Coachelle špekulujú o jej novom vzťahu. Speváčka otvorene prehovorila o svojom súkromí 02 - Modified: 2024-03-07 16:16:31 - Feat.: - Title: Nitranov nahnevala LGBTI+ reklama. Odmietame šírenie obsahu takýmto agresívnym spôsobom, poslali mail poslancom 03 - Modified: 2024-01-25 13:26:03 - Feat.: - Title: IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva 04 - Modified: 2023-10-05 10:29:03 - Feat.: - Title: Lesbičkám nechceli prenajať dom, vraj je určený len páru žena a muž. Nepomohlo im ani to, že sú vzornými matkami 05 - Modified: 2023-09-28 11:26:56 - Feat.: - Title: Komisia Rady Európy zavádza nové kroky, chce nimi zamedziť diskriminácii LGBTI osôb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 18:19