Advokát Jozefa Brhela Michal Mandzák prichádza na Špecializovaný trestný súd. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Kauza Mýtnik: Súd otvoril proces, medzi obžalovanými je aj podnikateľ Brhel

10.10.2022, 10:18
Autor:
TASRTASR

Ešte pred začiatkom hlavného pojednávania Michal Mandzák, advokát Brhelovcov, informoval, že minulý týždeň podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre dôvodné podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces so šiestimi obžalovanými v kauze Mýtnik, podnikateľom Jozefom Brhelom, jeho synom Jozefom Brhelom mladším, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva financií Radkom Kurucom, podnikateľom Martinom Bahledom, Milanom Gregom a Miroslavom Slahučkom.

image

Brhelov advokát Mandzák: Budeme žiadať o vypočutie Hegera, nech sa preukáže, či Suchoba hovorí pravdu​

Z čoho ich viní prokurátor?

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich viní z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti.

Ešte pred začiatkom hlavného pojednávania Michal Mandzák, advokát Brhelovcov, informoval, že minulý týždeň podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre dôvodné podozrenie z legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

"Ide o fiktívny reťazec, kde na začiatku bol Michal Suchoba, ktorý je podľa obvinenia v kauze Daniari hlavou zločineckej skupiny, ktorá pripravila štátny rozpočet o 19 miliónov eur na vratkách DPH, a na konci je výber hotovosti z bankomatu. Sú dôvodné podozrenia, že tieto skutočnosti súvisia s manipuláciou kauzy Mýtnik a s korupčnou trestnou činnosťou," reagoval Mandzák. Suchoba je označovaný za kľúčového svedka v procese.

Ako Mandzák tiež konštatoval, zároveň budú navrhovať vypočuť predsedu vlády Eduarda Hegera a šéfa finančnej správy Jiřího Žežulku, "pretože taktiež existujú dôvodné podozrenia  z korupčnej trestnej činnosti".

Brhelovci sa budú aktívne brániť

Podľa Mandzáka obaja jeho klienti popierajú spáchanie skutkov, tvrdia, že sú nevinní a sú pripravení aktívne sa brániť.

Šesť osôb čelí obžalobe z piatich skutkov. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry v jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a v zostávajúcich troch o zločin prijímania úplatku.

"Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," tvrdí Úrad špeciálnej prokuratúry.

Spochybnili žalobu

Obhajcovia Jozefa Brhela spochybnili prednes obžaloby aj jej obsah. Podľa nich je nedôvodná, nevedia, čoho sa ich klient mal dopustiť, ktorý sa tak nemôže efektívne brániť. V súvislosti s ňou adresovali pre prokurátora ÚŠP 16 otázok. Zdôraznili, že došlo k porušeniu práv ich klienta.

"Obžalobu som podal na šesť osôb pre päť skutkov. V jednom z nich bola na základe vyšetrovania ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. Najprísnejšia sadzba je 12 až 20 rokov," reagoval prokurátor ÚŠP Ondrej Repa.

V súvislosti s námietkou zaujatosti, ktorú vzniesla obhajoba Jozefa B. voči nemu, konštatoval, že bola uplatnená mimo zákonný rámec, teda nedôvodne a oneskorene.

 

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 16:08