Minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Provokuje alebo taktizuje? Ak ma odvolajú, SaS sa môže vrátiť, prekvapil Matovič odpoveďou Pellegrinimu

16.09.2022, 14:17
16.09.2022, 15:29

Šéf OĽANO tvrdí, že SaS je ochotná spojiť sa pre vlastný prospech s mafiou aj fašistami. Ak ho z kresla ministra financií opozícia spoločnými silami odvolá, OĽANO to podľa jeho slov "zoberie chladnokrvne".

Peter Pellegrini sa verejne opýtal, ako OĽANO zareaguje, ak SaS spoločne so Smerom, Hlasom, ĽSNS a Republikou odvolajú Matoviča. Zoberieme to ako dokonanie pomsty zo strany Richarda Sulíka, napísal na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič.

"Najprv ním po voľbách metala závisť. Až natoľko, že odmietol vstúpiť do vlády, ak mu nedarujeme jedno ministerstvo navyše na úkor OĽANO, hoci mal nárok len na dve. V záujme verejného dobra sme ustúpili. Nepomohlo," pokračoval ďalej Matovič, ktorý podotkol, že následne mali prísť "dva roky podrážania nôh" zo strany SaS.

Reagoval tak na nedávne vyhlásenia bývalého koaličného partnera, ktoré sa týkalo prípravy návrhu na odvolanie ministra financií z jeho kresla.

image

Najnovší prieskum: Vyhral by Hlas, do parlamentu by sa dostali až štyri nové strany

Poslanci strany SaS, ktorá sa po odchode liberálnych ministrov z vlády dostala do opozície, nestrácali čas. Tesne po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová tento týždeň vymenovala nových šéfov rezortov, totiž avizovali, že chcú zvolať schôdzu na odvolávanie Matoviča. Práve toho šéf SaS Sulík opakovane označoval za "zdroj väčšiny problémov vlády". 

Matovič teraz hovorí, že v prípade, ak sa opozičným stranám tento krok podarí zrealizovať a na rezorte skončí, OĽANO to zoberie chladnokrvne. "Čiže? Po mojom odvolaní SaS dostane ponuku sa do koalície vrátiť. Bodka," uzavrel šéf rezortu financií.

Paradoxne by však toto Matovičovo vyhlásenie mohlo prispieť k tomu, že napokon odvolaný nebude, keďže opozičné strany ako Hlas či Smer dlhodobo bojujú za pád súčasnej vlády. Čo je v rozpore s návratom SaS do koalície, pretože tak by vláda opäť získala v parlamente väčšinu. 

"Je to status určený pre stranu Smer, ako motivácia ho neodvolať," komentoval to Richard Sulík. "Jemu ide fakt len o tú jeho stoličku," dodal.

Politológ Tomáš Koziak pripúšťa tento variant, ale v tom prípade by podľa neho išlo o veľmi prekombinovanú taktiku. Môže ísť podľa neho proste aj o obyčajnú provokáciu. "Problém medzi SaS a OĽANO je v osobnej rovine. Pri takej nenávisti, ktorá bola prezentovaná, si neviem predstaviť, že by dokázali spolu opäť fungovať," hovorí. Navyše sa domnieva, že SaS sa už pripravuje na predčasné voľby.

SaS potrebuje podporu

To, že liberáli pripravujú návrh na odvolanie Matoviča z funkcie ministra financií, potvrdila šéfka poslaneckého klubu Anna Zemanová. Na zvolanie takejto schôdze je pritom potrebných 30 hlasov, liberáli ich majú iba 21 a budú tak potrebovať aj hlasy poslancov z iných opozičných strán.

"Osobne budem rád, že celé Slovensko bude tou chvíľou nielen tušiť, ale aj na vlastné oči vidieť, že SaS je ochotná sa spojiť pre vlastný prospech s mafiou aj fašistami … bez ohľadu na akékoľvek dovtedy proklamované hodnoty," napísal na margo svojho možného odvolávania v parlamente financmajster a líder najsilnejšej parlamentnej strany.

Peter Pellegrini sa už skôr v tejto súvislosti vyjadril, že by sa pod takýto návrh SaS mohol podpísať. "V prvom rade budeme hľadať podporu u tých poslancov, ktorí boli koaliční poslanci," upresnila Zemanová.

Tých však spolu s liberálmi stále nie je 30. ​Kedy by mohli návrh podať nespresnila. "Keď to bude, budeme vás informovať," uzavrela Zemanová.

Strana však predtým tvrdila, že za odvolanie ministra financií bude hlasovať v prípade, že návrh príde z dielne niektorej z opozičných strán, s výnimkou extrémistov.

“Mali sme dnes sedenie klubu, dohodli sme sa na tom, že budeme hlasovať za odvolanie Igora Matoviča. Všetkých 21 poslancov zdvihne za to ruku. Neviem vám teraz povedať, je to otvorené, na základe akého návrhu,” vyjadril sa v priebehu minulého týždňa šéf strany Richard Sulík.

Neskôr však po otázkach moderátora spresnil, že ak by návrh predložili opozičné strany Smer alebo Hlas, získajú aj podporu SaS. Extrémisti s ich hlasmi v prípade odvolávania šéfa OĽANO rátať nemôžu.

image

Premiér dúfa, že predčasné parlamentné voľby nebudú

Skôr však k tomu jednotný postoj SaS nemala, hoci Sulík sám na tlačovej konferencii za seba povedal, že by za odvolanie Matoviča hlasoval a bude o tom presviedčať aj svojich straníckych kolegov.

Nevylúčil však ani možnosť, že to navrhne samotná SaS. Na rokovaní klubu však taká dohoda nepadla. Ako by však potom zohnali 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze?

Dôležitý postoj Smeru

“Poviem vám to úplne na rovinu. Nás je 21. Viem si predstaviť, že by sme oslovili poslanca Miroslava Kollára a poslanca Tomáša Valáška (obaja sú odídencami zo Za ľudí, poznámka redakcie). Bolo by 23, a potom chýba sedem hlasov, ktoré by sme museli ísť niekde hľadať,” priblížil Sulík. “Aj do Hlasu,” potvrdil po otázke moderátora.

Spochybnil však reálnu šancu na odvolanie Matoviča v parlamente, keďže predseda Smeru Robert Fico sa nedávno nechal počuť, že jeho strana nebude hlasovať za koniec šéfa OĽANO v exekutíve. Na odvolanie člena vlády pritom treba v zákonodarnom zbore nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov, čo je 76 hlasov.

“Potom nemá zmysel, aby sme zbierali hlasy a predkladali návrh, keď nevidíme priestor na 76 hlasov. Preto sme si povedali, že keď si to Robert Fico rozmyslí a Smer predloží takýto návrh, tak potom aj tí poslanci budú za to hlasovať. Čiže ja tam potom vidím väčší význam,” vysvetlil predseda liberálov.

Prečo nie predčasné voľby?

Napriek všetkému je však SaS pripravená vrátiť sa do koalície, ak s tým budú súhlasiť aj ostatní koaliční partneri. A, samozrejme, keď skončí Matovič. “Ja by som sa napríklad stal opäť ministrom hospodárstva, prevzal by som plnú zodpovednosť za situáciu v energetike,” priblížil Sulík.

Ide však podľa neho o alternatívu na dobu maximálne troch mesiacov, neskôr by už v návrate SaS do exekutívy zmysel nevidel.

Predčasné voľby nepreferuje z dôvodu, že vláda Eduarda Hegera má jasnú prozápadnú orientáciu, samotný premiér podľa neho na rozdiel od Matoviča nerobí hanbu v zahraničí.

image

Premiér Heger zahmlieva dôvody tajnej schôdzky s operatívcom Kaľavským. Politológ hovorí o pochybnostiach

Minulý týždeň bol u Závodského hosťom práve Matovič, ktorý sa vyjadril aj k možnosti, že by SaS iniciovala jeho odvolávanie. “Sulík by sa musel spiknúť so svojimi novými kamarátmi Ficom, Pellegrinim a fašistami," povedal predseda obyčajných.

Práve v priebehu minulého týždňa vyvrcholila koaličná kríza demisiou zvyšných troch ministrov SaS okrem Sulíka, ktorý tak spravil pred dvoma týždňami. Liberáli vypovedali koaličnú zmluvu začiatkom júla s tým, že sú ochotní dohodnúť sa na novej, ak Igor Matovič už nebude súčasťou vlády.

Bývalým koaličným partnerom a najmä OĽANO dali čas na rozhodnutie do konca prázdnin. Ak dovtedy predseda obyčajných neskončí, mal začiatkom septembra nasledovať odchod členov vlády za SaS a definitívny rozpad štvorkoalície.

01 - Modified: 2022-09-16 17:30:00 - Feat.: 0 - Title: Otázky a odpovede o penziách: čo potrebujete vedieť (odpovedá Jednota dôchodcov) 02 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: 1 - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty 03 - Modified: 2022-09-15 21:25:21 - Feat.: 1 - Title: Premiér dúfa, že predčasné parlamentné voľby nebudú 04 - Modified: 2022-09-15 19:41:14 - Feat.: 0 - Title: Erdogan odmieta úrokové sadzby a ženie infláciu do výšin. Za jeho postojom je aj islam 05 - Modified: 2022-09-14 10:53:00 - Feat.: 1 - Title: Vláda dnes rokovala v novom zložení. Sledujte vyjadrenia ministrov 06 - Modified: 2022-09-14 09:33:18 - Feat.: 1 - Title: Máme vládu, nech vládne. Pellegrini kritizuje nefunkčnú koalíciu, žiada predčasné voľby
01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:18