StoryEditor

Sulík pre HN: Matovič by vedel robiť zle aj z parlamentu. Pár mesiacov navyše nás však mohlo zachrániť

09.09.2022, 18:55

Predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre HN hovorí:

  • či je dobré, že koalícia chce uvoľnené rezorty obsadiť odborníkmi,
  • či bola chyba dať ťažko splniteľné ultimátum,
  • čo by sa podľa neho zmenilo, ak by Igor Matovič sedel v parlamente,
  • či sa bude cítiť zodpovedný za návrat Roberta Fica,
  • prečo by bol Ivan Korčok dobrý premiér,
  • prečo sa prepočty pri cenách energií stále menia. 

Podali ste demisiu pred vyše týždňom. Máte už na ministerstve zbalené?

Balíme, už sa to postupne vyprázdňuje.

HN vo štvrtok informovali, že bol u vás v rezorte Karel Hirman. Vy ste potom vysvetľovali, že ste ho sám pozvali, aby ste mu ukázali ministerstvo. Ako reagoval na to, čo tu videl?

Pozitívne. Ja som už koncom júla požiadal premiéra aj Igora Matoviča, aby mi dali meno môjho nástupcu, nech mu môžem počas augusta odovzdávať agendu, ale nič nedošlo. Dodnes som od nich nedostal meno, ale z médií som sa dopočul, že pán Hirman má byť môj nástupca. Tak som mu zavolal a povedal som mu, že ak uzná za vhodné, nech sa mi ozve a aby prišiel. Ozval sa mi a prišiel. V prvom kroku som ho zoznámil s kľúčovými ľuďmi, teda so štátnymi tajomníkmi a s generálnymi riaditeľmi sekcií.

Igor Matovič hovorí, že prevzatie rezortu po vás bude samovražedná misia.

Nebudem komentovať Igora Matoviča.

Mal aj pán Hirman takýto pocit?

Je to oveľa viac profesionál ako politik. Úplne normálne sme sa bavili, o politických súvislostiach vôbec. Každému sekčnému šéfovi som dal za úlohu spísať tri najvýznamnejšie veci, ktoré sa na jeho sekcii nachádzajú, a tri aktuálne najväčšie otvorené prípady či problémy, ktoré treba riešiť. Chcel som, aby pán Hirman získal predstavu, čo ho čaká. Plus sme sa dohodli, že ak ja budem podpisovať niečo s presahom do ďalšieho obdobia, tak mu zavolám a budem ho informovať.

Máme to brať tak, že je to už váš istý nástupca?

On mi to nepotvrdil a ja viem len z médií, že je to môj nástupca. Je to len takto. Či je istý alebo neistý, neviem.

Koalícia chce všetky posty po SaS obsadiť odborníkmi. Vnímate to pozitívne?

Je to na nich. Nemajú nejakých vlastných ľudí, ktorých by vedeli dosadiť, tak musia hľadať vonku. Takíto ľudia môžu mať a nemusia mať politickú podporu alebo sa to môže podľa prípadu meniť. Ja by som to tak nerobil, mal by som záujem o tie pozície, kde viem, že mám ľudí. A tie by som obsadil politikmi, lebo politická zodpovednosť a politické krytie sú dôležité. Ono to pekne znie, že dajme tam odborníkov, ale aj príklady z Európy ukazujú, že väčšinou to dopadlo horšie.

O čom svedčí tento zvolený postup?

Igor Matovič je majster sveta v hľadaní vinníkov a v zbavovaní sa zodpovednosti. Môže tam byť aj tento motív, ale neviem, je to otázka na nich.

Igor Matovič hovoril, že ste im na rozlúčku nechali odkaz, že im v parlamente pripravíte peklo. Máme teda čakať, že konflikty medzi vami budú pokračovať?

Igor Matovič to o mne rozpráva v posledných dňoch, ale je to smiešne. Aké peklo? Nech nečakajú, že budeme hlasovať za hlúposti, ktoré tam predkladajú. Teraz došiel poslanec Vetrák, ktorý navrhol špeciálny odvod pre médiá, veď to až mŕtvych v hrobe zobudí. Ak je pre nich peklo, že nebudeme súhlasiť s takýmito vecami, potom asi áno. Ale my sme ich opozícia a tam, kde to uznáme za vhodné, budeme tvrdou opozíciou. Nebude to tak, že veci z programového vyhlásenia vlády automaticky podporíme. Nie. Budú musieť prísť a vyjednávať.

image

Matthias Settele: Poslanci sa snažia poškodiť časť súkromných médií

Prezidentka sa už vrátila zo zahraničnej cesty, vašu demisiu má na stole viac ako týždeň. Máte už termín, kedy ju prijme?

Nemám. Ale dostal som od nej informáciu, že najskôr s tým môžem rátať v pondelok poobede, ale môže to byť aj neskôr. Očakávam, že niekedy počas tohto týždňa.

Keď ste pred dvomi mesiacmi dali ultimátum na odchod Igora Matoviča z vlády, čo ste vlastne čakali, že sa stane?

Najprv poviem, čo som chcel docieliť, a to bolo, že vytvoríme dostatočný časový priestor na to, aby si naši partneri mohli všetko premyslieť. Bohužiaľ, partneri ten čas trestuhodne premrhali. Potom prišiel stres a v posledný deň sa objavilo nejakých desať bodov, kde minimálne polovica z nich je pre nás neprijateľná. Dopadlo to teda tak, že sme podali demisie.

A čo ste čakali, že sa stane?

Že sa naši partneri k tomu postavia zodpovedne. Že keď raz Igor Matovič vedel, že neodíde z postu ministra financií, že si aspoň dostatočne skoro začnú hľadať nástupcov. Toto mohlo byť už vybavené.

Snažili ste sa z vlády dostať človeka, ktorý vyhral parlamentné voľby a má navyše na svojej strane nielen množstvo poslancov, ale aj ostatných koaličných partnerov. Asi vám bolo jasné, že vaša požiadavka je prakticky nesplniteľná.

Nie, ja si vôbec nemyslím, že víťaz môže všetko. Len preto, že niekto vyhral voľby, si môže dovoliť hocičo? Aj Robert Fico vyhral voľby a Igor Matovič bol prvý, kto žiadal jeho odstúpe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-06 11:19:44 - Feat.: 1 - Title: Apatia, úzkosť a depresia. Spory v koalícii môžu dostať Slovákov do nepríjemného stavu, tvrdí psychológ 02 - Modified: 2022-09-09 09:44:07 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi 03 - Modified: 2022-09-08 21:35:56 - Feat.: 1 - Title: Matovič je najsilnejší muž vlády, ktorý terorizuje krajinu, zhodli sa Pellegrini a Sulík 04 - Modified: 2022-09-08 15:39:35 - Feat.: 1 - Title: Meno nového ministra hospodárstva je jasné. Sulíkov nástupca urobil prvý krok
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:34