Podpredseda vlády a minister financií Slovenskej republiky Igor Matovič (OĽANO). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach je jedno z krajných riešení energetickej krízy, hovorí Matovič

11.09.2022, 15:23
Autor:
TASRTASR

Najpravdepodobnejšie riešenie krízy, o ktorom sa uvažuje aj v Európskej únií, podľa neho je, že by sa obmedzili zisky výrobcov elektriny z atómových zdrojov.

Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach je jednou z krajných možností riešenia energetickej krízy v Slovenskej republike. Uviedol to v relácii TV Markíza Na telo minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) v diskusii s poslancom Národnej rady (NR) SR za SaS Mariánom Viskupičom.

"Jedno z riešení je, že sa skúsime dohodnúť so súčasnými akcionármi na tom, že by sme odkúpili podiel v Slovenských elektrárňach. Vieme, že svojho času Dzurinda s Miklošom predali trestuhodne tento podiel, a Fico (Smer-SD) ho pred desiatimi rokmi mohol naspäť odkúpiť. Trestuhodne však nevyužil predkupné právo a dnes všetci ľudia na to doplácajú," povedal Matovič.

Cenu nevie

Minister financií však nevie, koľko by stálo odkúpenie súkromného podielu v Slovenských elektrárňach. "Na stanovenie ceny sú audítorské spoločnosti, ktoré by podiel oceňovali," povedal. Odkúpenie podielu v Slovenských elektrárňach je podľa neho jedno z riešení, avšak krajné.

image

Žabomyšie vojny politikov na sociálnych sieťach. Matovič si zablokoval Nicholsonovú, tá mu adresovala tvrdé slová

Najpravdepodobnejšie riešenie krízy, o ktorom sa uvažuje aj v Európskej únií, podľa neho je, že by sa obmedzili zisky výrobcov elektriny z atómových zdrojov, lebo cena uránu ako vstupnej suroviny na výrobu elektriny v atómových elektrárňach doposiaľ vzrástla len minimálne.

Slovenské elektrárne podľa Matoviča v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice vyrábajú jednu megawatthodinu za 38 eur, na trhu však jedna MWh stojí 520 eur a dokonca pred týždňom bola na úrovni tisíc eur.

image

Richard Takáč a Miroslav Žiak predpokladajú menšinovej vláde krátku budúcnosť, Takáč žiada adresnú pomoc

"Odkúpenie by nám umožňovalo mať podobnú politiku, ako má Francúzsko, že vie garantovať asi 80 percent spotreby za štátom garantovanú cenu okolo 42 eur za MWh. Občania by mali garantované ceny elektriny možno na desať rokov, ale zároveň by bolo možné garantovať férové ceny elektriny aj podnikateľskému priestoru. Dnes sa zisk za elektrinu vyvezie do zahraničia a na konci sú Slováci chudobní príbuzní," vysvetlil Matovič.

Kúpa nie je reálna

Kúpa podielu podľa Viskupičových slov asi nie je reálna. "To, že Slovenské elektrárne nie sú štátne, sa javí, že bola chyba. S tým sa asi súhlasiť dá, ale robme veci reálne, ktoré dávajú zmysel a vieme ich urobiť. Dnes krajina v žiadnom prípade pri daných deficitoch (rozpočtu) a pri danom vývoji, aj budúcom, a hroziacich deficitoch nemá žiadny priestor, aby naspäť kupovala elektrárne," podčiarkol Viskupič.

image

Príde nová doba, možno sa stratia akciové ceny, z ktorých firmy krvácajú, hovorí riaditeľ Baliarní obchodu

"Dnes rozprávať o kúpe Slovenských elektrární, keď sme túto krajinu zadlžili o asi 16 miliárd eur, je možno zmysluplné, ale nedáva to zmysel, lebo nemáme na to peniaze. Riešme napríklad, keby bolo najhoršie, tzv. núdzový stav, keď by štát určitou formou znárodnil produkciu, ktorá je vyrobená na Slovensku a zabezpečilo sa ňou zásobovanie obyvateľstva alebo podnikov. Treba však predtým hľadať celoeurópske riešenia," dodal poslanec za SaS.

01 - Modified: 2022-09-09 13:28:11 - Feat.: 1 - Title: Kde nájdeme palivo a nehrozí druhý Černobyľ? HN pripravili odpovede týkajúce sa tretieho bloku v Mochovciach 02 - Modified: 2022-09-09 08:23:13 - Feat.: 1 - Title: Palivo do jadrových elektrární už môžeme nakúpiť od viacerých firiem, nie sme odkázaní na Rusko 03 - Modified: 2022-09-09 07:02:20 - Feat.: 1 - Title: Elektrárne začali so zavážaním paliva do 3. bloku Mochoviec. Z jadra budú dve tretiny našej energie
01 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 03 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 04 - Modified: 2024-04-05 09:29:47 - Feat.: - Title: V strednej Európe sa rozbehli jadrové preteky. Slovensko, Poľsko aj Česko chcú nový druh reaktorov 05 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:54