StoryEditor

Top výroky týždňa: Meno jedného sa nepatrí vyslovovať, bez druhého by sme si vydýchli

09.09.2022, 14:16
Autor:
jfjf
  • Začiatok uplynulého týždňa sa niesol v znamení zrodu menšinovej vlády.
  • Traja ministri strany SaS totiž podali demisiu. Zopakovali tak krok svojho šéfa Richarda Sulíka, ktorý sa funkcie vzdal už minulý týždeň.
  • Zatiaľ čo Slovensko čaká na mená ich náhradníkov, premiér Heger už prepočítava kreslá, ktoré mu v parlamente zostanú.

Tohtotýždňový pondelok priniesol rozuzlenie vlečúcej sa vládnej krízy. Slovensko bude mať po odchode štyroch ministrov za SaS menšinovú vládu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Po tom, ako sa mu nepodarilo skrotiť dvoch rozhádaných, teraz už bývalých, koaličných partnerov, musí začať s počítaním poslancov v parlamente.

Isté však je, že požiadať parlament o dôveru si premiér v tejto situácii netrúfa. "Myslím si, že v tomto momente ísť pred parlament, kde viete, že máte 70 hlasov a dať si deklarovať dôveru, to môžem rovno dať demisiu," vyhlásil Heger. Zároveň zdôraznil, že požiadavke na takýto krok nerozumie a prirovnal ju k "úteku z potápajúcej sa lode".

image

Slovenská „zlatá sliepka“ tlačí pred sebou dlhy. OĽaNO aj tak na plynovody pretlačilo novú daň

Napätie nepoľavuje

Atmosfére okolo rodiacej sa menšinovej vlády, ktorá ešte stále neoznámila ani mená nových ministrov, neprospievajú ani výroky oboch rozhádaných strán. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) a odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si ani počas čoraz napätejšej situácie, ktorú spôsobujú rastúce obavy z energetickej krízy, neprestávajú posielať verejné odkazy.

Po odchode liberálov z vlády Matovič vyhlásil, že ide o bezprecedentný krok, ktorý je unikátny nielen na Slovensku, ale aj v Európe či vo svete. "Podľa mojich informácií neexistuje vo svete politik, ktorý by povalil do roka a pár mesiacov tri vlády, ktorých bol súčasťou," vyhlásil financmajster na adresu Sulíka.

"Od dnes takéhoto politika máme na Slovensku máme a jeho meno sa asi ani nepatrí vyslovovať," uzavrel financmajster. Rovnako sa nechal počuť, že minister hospodárstva v náročnej situácii uteká pred zodpovednosťou.

image

Z koaličnej krízy sa stala zámienka na poslaneckú anarchiu, zákony sú bez diskusie, tvrdia zamestnávatelia

Pôvodca problémov

Reakcia zo strany Sulíka na seba nenechala dlho čakať a Matoviča v zápätí opakovane označil za pôvodcu veľkej väčšiny problémov vlády, bez ktorého by si "Slovensko vydýchlo". Spolu s tým naznačil, že stále vidí aj šancu na svoj návrat.

To sa však podľa slov lídra liberálov môže stať len v tom prípade, ak sa Matovič rozhodne opustiť svoju stoličku. Šéf rezortu financií na to dosluhujúcemu ministrovi kontroval tým, že je schopný všetkého, dokonca sa "spojiť aj s mafiou a fašistami", aby dosiahol svoje.

Koniec mesiace trvajúcej vládnej krízy a zrod menšinovej vlády tak sprevádzajú bolestivé kontrakcie. Vláda sa bez liberálov púšťa do náročného obdobia bez akejkoľvek istoty, že jej v parlamente budú prechádzať dôležité zákony, ktoré by mohli pomôcť prekonať nastupujúce náročné obdobie.

 

 

01 - Modified: 2022-09-09 09:44:07 - Feat.: 1 - Title: Zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie DPH v gastre. SaS prichádza s viacerými daňovými návrhmi 02 - Modified: 2022-09-08 21:35:56 - Feat.: 1 - Title: Matovič je najsilnejší muž vlády, ktorý terorizuje krajinu, zhodli sa Pellegrini a Sulík 03 - Modified: 2022-11-09 10:20:39 - Feat.: 1 - Title: Slovenská „zlatá sliepka“ tlačí pred sebou dlhy. OĽaNO aj tak na plynovody pretlačilo novú daň 04 - Modified: 2022-09-07 14:47:26 - Feat.: 1 - Title: Koalícia je stále bez ministrov. V kuloároch sa na šéfa spravodlivosti spomínajú dvaja sudcovia
01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:52