StoryEditor

Heger oznámil vstup do menšinovej vlády. Všetci ministri SaS podali demisiu

05.09.2022, 14:51
Autor:
TASRTASR

S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje premiér najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú.

image

Koalícia hľadá ministrov. Sulíka by mohol nahradiť známy odborník na energetiku, ktorý radil Radičovej

Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

Demisie kvôli Matovičovi

Zvyšní traja ministri zo strany SaS podali v pondelok demisiu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok tak nasledovali lídra strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý tak spravil v piatok 2. septembra. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii.

"To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat," podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády. Partneri mali podľa slov Sulíka dva mesiace na to, aby sa zariadili a ukázali, že im na krajine záleží. Sulík opakovane kritizoval ministra financií Matoviča. Hovoril o jeho konfliktoch či neschopnosti, spolupráci s fašistami, znásilňovaní legislatívneho procesu a rozvrate verejných financií.

Nádejou na zmenu bol podľa Sulíka premiér Eduard Heger (OĽANO), no nechal sa Matovičom šikanovať. Dodal, že po dvoch rokoch tak končia vo vláde, v ktorej robili kvalitnú robotu. "Ostáva po nás kus dobrej práce a sme na ňu hrdí," doplnil s tým, že odchádzajú do opozície. "Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou," poznamenal.

Prioritu má energetická kríza

"Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi," povedal Heger v súvislosti s odchodom predstaviteľov SaS z vlády s tým, že je na tom v koalícii zhoda.

Najväčšou prioritou schvaľovania v parlamente budú zákony v súvislosti s energetickou krízou. "Predpokladám, že z tohto pohľadu bude aj podpora v parlamente väčšinová, lebo to bude pomoc ľuďom," poznamenal predseda vlády.

Ďalej budú podľa Hegera dôležité zákony k plánu obnovy. Očakáva, že návrh, ktorý prinesú na jeseň, podporí aj SaS. Pri podpore zákonov z programového vyhlásenia vlády pôjde o konkrétne politické rokovania.

Pri schvaľovaní zákonov v parlamente sa chce s menšinovou vládou uchádzať o hlasy poslancov demokratických strán. Vylúčil rokovania o podpore s poslancami ĽSNS.

Očakáva podporu parlamentu

"Máme viacero vecí, ktoré potrebujeme najbližšie obdobie schváliť. Najväčšia priorita je pomoc ľuďom," uviedol premiér. Predpokladá, že tak ako počas pandémie bude celý parlament podporovať riešenia na pomoc ľuďom. Druhou prioritou sú podľa neho zákony súvisiace s plánom obnovy.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiadala odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo.

V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak by SaS podporila, Matovič by z vlády odišiel. SaS bola ochotná o návrhoch rokovať, ale až po Matovičovom odstúpení, k čomu však neprišlo. Ministri za SaS podali demisiu.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:16