Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). FOTO: TASR/ Martin Baumann
StoryEditor

Blanár: Referendum by mohlo byť naraz s komunálnymi voľbami. Otázky sú v súlade s ústavou

06.08.2022, 07:58
Autor:
TASRTASR

Podpredseda strany Smer Juraj Blanár zdôrazňuje, že podľa neho vláda nie je schopná riešiť aktuálne problémy, s ktorými Slovensko zápasí. Myslí si, že situáciu nezmení ani odchod SaS z koalície.

Petičná akcia k referendu o páde vlády je nastavená tak, že zákonné lehoty ho umožnia organizovať spolu s komunálnymi a regionálnymi voľbami 29. októbra. V TASR TV to povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

"Ak by sa to spojilo s voľbami do samosprávy, ušetrili by sa finančné prostriedky, aj čas ľuďom. A je veľká pravdepodobnosť, že referendum bude úspešné," skonštatoval s tým, že v polovici augusta by mohlo byť pod petíciou okolo 400-tisíc podpisov. To by umožnilo odovzdať petičné hárky prezidentke Zuzane Čaputovej.

Referendum by malo mať dve otázky, jedna požaduje demisiu vlády a druhá mení ústavu tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie. Blanár je presvedčený, že sú v súlade s ústavou a obstáli by aj pred Ústavným súdom.

image

Ak ich stihnú vyzbierať, referendum by mohlo byť spolu s jesennými voľbami. Smeru chýba 30-tisíc podpisov

Vláda zlyháva

"Po diskusii s mnohými ústavnými právnikmi, ale aj bývalými sudcami Ústavného súdu, som presvedčený, že prvú otázku ústavný súd nepozastaví. Ak to pôjde na súd, tak len preto, aby sa referendum nemohlo konať v čase volieb," uviedol na margo pochybností prezidentky o ústavnosti jednej z otázok. Doterajšie kroky hlavy štátu boli podľa Blanára skôr v prospech vládnej koalície ako opozície.

Vláda podľa neho nedokáže riešiť infláciu, zdražovanie potravín a pohonných hmôt. "Sú ohrozené dodávky základných energonosičov, čo môže spôsobiť obrovskú ekonomickú krízu," vyhlásil podpredseda Smeru-SD.

Na margo aktuálnej politickej krízy v koalícii povedal, že bez ohľadu na to, ako dopadne, očakáva v septembri pokračovanie aktuálneho štýlu riadenia štátu.

"Koalícia vôbec nebude riešiť najakútnejšie problémy. Jeden z tých, ktorý odložila, bol napríklad problém cien pohonných hmôt. Bude pokračovať chaos, ktorý tu je,“ tvrdí.

image

Návrat expremiéra s politickou stranou? Len fámy Smeru, reaguje Krúpa na "odobrenie" predčasných volieb

Sulíkov odchod nič nezmení

Myslí si, že líder SaS Richard Sulík sa rozhodne alebo nerozhodne odísť z vlády podľa aktuálnych preferencií. "Ale nič sa nezmení, Slovensko bude naďalej upadať a na túto politiku budú ľudia doplácať," doplnil Blanár.

V komunálnych a regionálnych voľbách dostali podľa Blanára okresné a krajské organizácie Smeru-SD voľnú ruku pri vytváraní volebných koalícií. V prípade trenčianskeho župana Jaroslava Bašku je súčasťou koalície aj vládne hnutie Sme rodina.

Väčšina koalícií sa však podľa neho bude vytvárať na báze súčasných opozičných strán a neočakáva ani jednu koalíciu s hnutím OĽANO.

01 - Modified: 2022-08-01 11:57:13 - Feat.: 1 - Title: Ak ich stihnú vyzbierať, referendum by mohlo byť spolu s jesennými voľbami. Smeru chýba 30-tisíc podpisov 02 - Modified: 2022-07-31 11:37:56 - Feat.: 1 - Title: Návrat expremiéra s politickou stranou? Len fámy Smeru, reaguje Krúpa na "odobrenie" predčasných volieb 03 - Modified: 2022-07-17 10:15:02 - Feat.: 1 - Title: Stretnutie s Hegerom Sulíkom nepohlo, SaS vidí v koalícii len jediný problém
01 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-11 17:33:58 - Feat.: - Title: Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:21