Projekt električkovej trate do Petržalky obsahuje 145 stavebných objektov, 38 prevádzkových súborov a zmluva o dielo s prílohami má niekoľko tisíc strán.FOTO TASR - Jaroslav Novák 
StoryEditor

Práce na trati v Petržalke sú stále utlmené, dodatok ešte nepodpísali

22.07.2022, 13:01
Autor:
TASRTASR

Zdražovanie sa dotklo aj jedného z najdôležitejších projektov bratislavského magistrátu. Na finálnej cene električkovej trate sa však zatiaľ so zhotoviteľom nedohodol.

 

Stavebné práce na novej električkovej trati v bratislavskej Petržalke, v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor, sú naďalej utlmené. Hlavné mesto totiž stále so zhotoviteľom nepodpísalo dodatok k zmluve, ktorý by reflektoval na rozsiahle zdražovanie cien energií a stavebných materiálov.

Magistrát deklaruje, že stále ide o jeden z najdôležitejších dopravných projektov a robí všetko pre to, aby situáciu čo najskôr vyriešil.

Začlenenie nových pravidiel 

"Projekt predĺženia električkovej trate do Petržalky je pre hlavné mesto jeden z najdôležitejších dopravných projektov v Bratislave, ktorý sme zodpovedne pripravovali. Vedenie mesta robí všetko preto, aby situáciu, ktorá vznikla pre zdražovanie, čo najrýchlejšie vyriešilo," uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Magistrát ubezpečuje, že s konzorciom intenzívne rokuje. Finalizuje tiež odborné posúdenie k zvýšeniu cien dotknutých materiálov. Deklaruje, že má záujem nájsť so zhotoviteľom dohodu, aby mohla byť električková trať dokončená v stanovenom harmonograme.

image

Je isté, že Bratislava nestihne električku v Petržalke dokončiť načas, tvrdí Remišovej rezort

"Po tom, ako bude vyriešená dohoda o finálnej podobe dodatku k zmluve o dielo, bude aj priestor na komunikáciu so zhotoviteľom o akcelerácii prác na stavbe," poznamenala Schmucková.

Pripomína, že nastavenie nových pravidiel je v tomto prípade zložitý proces. Poukazuje na to, že projekt obsahuje 145 stavebných objektov, 38 prevádzkových súborov a zmluva o dielo s prílohami má niekoľko tisíc strán.

Eurofondy verzus vlastné zdroje 

Mestská časť Petržalka pozorne sleduje priebeh prác, na pravidelnej báze sa snaží komunikovať s magistrátom, ktorý projekt zastrešuje, ako aj priamo so zhotoviteľom. Starosta Petržalky Ján Hrčka sa už pred časom vyjadril, že rozumie neočakávaným okolnostiam vedúcim k omeškaniu prác.

Zároveň však vyjadril obavu, že extra náklady, ktorým omeškaním vzniknú, nebudú môcť byť uhradené z eurofondov a hlavné mesto bude musieť nájsť iné zdroje, možno i z vlastného rozpočtu.

image

Trať stojí, nestihne sa dokončiť. Rastúce náklady bude musieť hradiť mesto, vyhlásil starosta Petržalky

Ak by taká situácia nastala, mohol by to byť reálny problém, lebo by mohli "utrpieť" iné dopravné projekty naplánované v ďalších rokoch. "Som však optimistom a verím, že výstavba trate bude ukončená maximálne s prijateľným omeškaním, financovanie bude zabezpečené a Petržalčania sa budú môcť tešiť z benefitov, ktoré im projekt prinesie," skonštatoval Hrčka.

Hlavné mesto sa v minulosti ohradilo voči obavám a tvrdeniam, že má alebo môže mať problém s čerpaním eurofondov. Deklarovalo, že je na prečerpanie plného objemu financií do konca roka 2023 maximálne pripravené. Financie z terajšieho operačného programu, ktoré sa nebudú stíhať využiť do konca roka 2023, je Bratislava pripravená použiť na iné dopravné projekty, ktoré je možné zrealizovať ešte do konca roka 2023.

Výstavbu trate za 74,58 milióna eur bez DPH v úseku Bosákova - Janíkov dvor spustili minulý rok koncom novembra. Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka.

01 - Modified: 2022-07-14 10:27:14 - Feat.: 1 - Title: Kauza v Petržalke: Po odhaleniach HN odvolali riaditeľku veľkej organizácie, prípad chcú posunúť polícii 02 - Modified: 2022-07-06 12:48:49 - Feat.: 1 - Title: V Petržalke chcú zmodernizovať riadenie niektorých križovatiek a preferovať MHD 03 - Modified: 2022-07-06 12:28:53 - Feat.: 1 - Title: Biznis v petržalskej kultúre: spriaznené firmy, honoráre pre vedenie či výber peňazí pre mŕtveho fotografa
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:27