Ľubica Rošková. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vyšetrovateľ NAKA navrhuje obžalovať bývalú okresnú šéfku Smeru Ľubicu Roškovú

18.07.2022, 13:25
Autor:
TASRTASR

"Vyšetrovateľka Policajného zboru SR ukončila v predmetnej trestnej veci vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby. Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po jeho naštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," priblížil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu bývalej okresnej šéfky strany Smer-SD Ľubice Roškovej. Čelí obvineniu zo zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie sčasti v štádiu pokusu a z prečinu subvenčného podvodu. O ďalšom postupe rozhodne špeciálna prokuratúra. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Vyšetrovateľka Policajného zboru SR ukončila v predmetnej trestnej veci vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby. Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po jeho naštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," doplnil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Podľa Slivkových slov prípravné konanie voči spoločnosti Agro Porúbka Ľubice Roškovej zastavila NAKA s poukazom na zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb.

Prípad medializovaný začiatkom roka 2018 súvisí s neoprávnenými platbami, ktoré Pôdohospodárska platobná agentúra vyplatila firme Agro Porúbka. Pri analýze informačného systému vtedy PPA zistila, že Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy zlyhal pri aktualizácii plôch nad ortofotomapami a verifikoval v systéme aj plochy, ktoré tam nemali byť. Išlo napríklad o chybnú deklaráciu, že parkovisko je orná pôda. Hĺbkovou kontrolou sa tiež ukázalo, že Agro Porúbka žiadala podpory na plochu v súčte 470 hektárov v 170 rôznych pôdnych blokoch na území východného Slovenska.

Ako uviedla agentúra, aktuálne exekúciou od tejto firmy vymáha spolu takmer 206-tisíc eur plus penále. Od spoločnosti, na ktorú bol medzičasom vyhlásený konkurz, sa jej dosiaľ podarilo vymôcť necelých 16-tisíc eur.

V súvislosti s medializovanými informáciami pozastavil Smer-SD Roškovej členstvo v strane.

01 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum) 04 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 05 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:47