Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Fico vidí viacero alternatív riešenia koaličnej krízy, vláda podľa neho nepadne: Sulík je mimo reality

17.07.2022, 14:48
Autor:
TASRTASR

Podľa predsedu Smeru bude koalícia vládnuť ďalej, aj keby mala len 74 poslancov. Myslí si, že SaS nikdy nedodá hlasy na vyslovenie nedôvery vláde, lebo Richard "Sulík má historickú traumu z likvidácie vlád".

Alternatív riešenia súčasnej situácie v koalícii je veľa. Ak by aj minister hospodárstva Richard Sulík a jeho SaS opustili koalíciu, vláda v dôsledku toho nepadne. Myslí si to líder opozičného Smeru-SD a expremiér Robert Fico. Podčiarkol, že Smer-SD ďalej zbiera podpisy pod uskutočnenie referenda za predčasné voľby.

"Za každú cenu budú chcieť ostať vo vláde," vyhlásil Fico počas víkendu s tým, že súčasná vláda si uvedomuje hrozbu žalôb a súdnych sporov, ktorým raz budú čeliť. Ak by SaS odišla z vlády, prípadná menšinová vláda by mohla mať podľa Fica podporu aj 74 či 75 poslancov. Myslí si, že liberáli nikdy nedodajú hlasy na vyslovenie nedôvery vláde.

"Sulík je mimo reality. Ak odíde do parlamentu, prestane mať akýkoľvek vplyv na chod toho, čo sa bude vo vláde diať a oni si budú v kľude vládnuť so 74 poslancami, lebo vedia, že Sulík má historickú traumu z likvidácie vlád," poznamenal líder Smeru-SD.

Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami.

Pre útoky Matoviča SaS prestala opätovne chodiť na koaličné rady, vypovedala koaličnú zmluvu a očakáva do konca augusta novú. Chce ju prepracovať a žiada odchod Matoviča z vlády. OĽANO to od začiatku odmieta. SaS avizovala demisiu svojich ministrov, ak nedôjde k naplneniu ich požiadaviek.

Matovič reagoval, že SaS v septembri povalí vládu. To Sulík odmietol a tvrdí, že odchodom liberálov z koalície nepadne vláda. Deklaroval záujem na dovládnutí kabinetu. Vyhlásil však, že SaS koalíciu opustila. Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval liberálov, aby urobili krok späť.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:04