Peter Pellegrini a Richard Raši. FOTO: TASR/Martin BaumannSNÍMKA: Martin Baumann
StoryEditor

Pellegriniho Hlas podporil výzvu na predstavenie návrhu zvýšenia platov pre zdravotníkov

08.07.2022, 11:57
Autor:
TASRTASR

Mimoparlamentný Hlas podporil výzvu zdravotníckych organizácií na bezodkladné predstavenie návrhu zvýšenia platov pre zdravotníkov.

"Ak zdravotníkov rýchlo nestabilizujeme výrazne vyššími platmi, budú naďalej zo slovenského zdravotníctva odchádzať," skonštatoval exminister zdravotníctva a podpredseda strany Richard Raši. Poukázal, že nemocnice pre nedostatok personálu opäť odkladajú plánované zákroky.

Raši skritizoval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že nedodržal termín, kedy mal predstaviť návrh na zvýšenie platov.

"Od sľúbeného termínu ubehol viac než týždeň a zdravotníci nielenže nemajú viac peňazí, ale vláda nepredstavila ani len víziu vyšších platov," dodal.

Peniaze pre zdravotníkov podľa neho v schválenom rozpočte sú. "Spolu 717 miliónov je v rezerve na negatívne vplyvy pandémie a tieto prostriedky je možné ihneď využiť, bez negatívneho vplyvu na štátny rozpočet. Za Hlas som už dvakrát podal návrh presunúť z uvedenej rezervy pol miliardy eur priamo do zdravotníctva na platy zdravotníkov," ozrejmil s tým, že vládna koalícia to dvakrát odmietla.

Zdravotnícke organizácie v piatok vyzvali vládu a poslancov Národnej rady na bezodkladné predstaveniu návrhu zvýšenia platov zdravotníkov v čo najkratšom čase.

Opätovne upozornili na nedostatok zamestnancov v zdravotníctve a poukázali, že bez vyriešenia platového ohodnotenia sa problémy len prehlbovať.

Do spoločnej výzvy sa zapojili Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, odborové organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave a ZZS Košice, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov a Slovenská komora fyzioterapeutov.

Návrh zvýšenia platov mali pôvodne predstaviť koncom júna, avizoval to Lengvarský. Dovtedy to chcel stihnúť aj minister financií Igor Matovič (OĽANO).

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:31