Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. FOTO: TASR/Jakub KotianSNÍMKA: Jakub Kotian
StoryEditor

Lengvarský predstavil podmienky, podľa ktorých sa rozdelia nemocnice

20.06.2022, 15:49
Autor:
TASRTASR

Súčasťou vyhlášky je zoznam 63 programov, ktoré bude mať každá z nemocníc ako povinné, doplnkové alebo nepovinné, definuje aj 1460 medicínskych služieb.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní.

"Každá nemocnica bude poznať svoj rozsah poskytovanej ústavnej starostlivosti, svoje technické vybavenie, personálne zabezpečenie, a tak bude pacient s príslušnou diagnózou hospitalizovaný presne tam, kde patrí a kde mu vedia najlepšie pomôcť," vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vyhláška definuje podmienky, ktoré by mali jednotlivé úrovne nemocníc spĺňať. "To znamená, aká starostlivosť sa bude v akom ústavnom zariadení poskytovať, minimálne počty výkonov, personálne zabezpečenie, materiálno-technické vybavenie, maximálne čakacie doby, indikátory kvality a iné podmienky a požiadavky na jednotlivé úrovne, ktoré budú musieť nemocnice spĺňať," spresnil rezort.

Súčasťou vyhlášky je zoznam 63 programov, ktoré bude mať každá z nemocníc ako povinné, doplnkové alebo nepovinné, definuje aj 1460 medicínskych služieb.

Pre každý program sú stanovené indikátory kvality, špeciálne personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie.

Vyhláška tiež stanovuje minimálne počty výkonov či čakacie doby pre medicínske služby. Komplexný materiál má byť v najbližších dňoch zaradený do medzirezortného pripomienkového konania.

Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Nemocnice sa tak rozdelia na viacero úrovní. Úrovne nemocníc, programov a medicínskych služieb budú po novom rozdelené do kategórií a označené ako V. úroveň, IV. úroveň, III. úroveň, II. úroveň a I. úroveň, pričom V. úroveň predstavuje najvyššiu a I. najnižšiu.

Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024.

Ministerstvo zdravotníctva už v minulosti viackrát zdôraznilo, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude.

Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na iný typ starostlivosti.

01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 03 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 04 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 05 - Modified: 2024-03-22 08:56:22 - Feat.: - Title: Pacienti hodnotili nemocnice, v rebríčku ZP Dôvera najlepšie obstáli Košice, Trstená a Kardiocentrum Agel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:42