StoryEditor

Dedinčania si nechcú dať zobrať Tisovu ulicu. Generálna prokuratúra rozhodla o jej protizákonnosti

20.06.2022, 11:05
  • Prokurátor potvrdil, že Jozef Tiso páchal v rokoch 1939 až 1945 nacistické zločiny.
  • Varín má na zmenu názvu ulice lehotu 90 dní.
  • Poslankyňa Lenka Ticháková žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia obecného zastupiteľstva.
  • Ostatní poslanci zatiaľ vyčkávajú, na ťahu je vraj starosta.

Obec Varín ležiaca len zo pätnásť kilometrov od Terchovej, kde sa na jej lazoch narodil ľudový hrdina Juraj Jánošík, má takisto minimálne slovenský unikát, ak nie európsky. Len tu totiž možno nájsť ulicu pomenovanú po ďalšej osobnosti našich dejín. V tomto prípade však prezidenta slovenského štátu Jozefa Tisa neomotávajú romantizujúce legendy.

Tak trochu zastrčená ulica jeho meno nesie už tri desiatky rokov. A hoci sa počas nich sem-tam objavili pokusy o jej premenovanie, zapadali prachom. Až donedávna, keď sa ulica dostala do povedomia širokej verejnosti.

Definitívnu bodku za kauzou mal dať protest Generálnej prokuratúry. V ňom sa konštatuje, že názov ulice je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a k „zjednaniu nápravy nezákonného stavu má dôjsť v lehote 90 dní od doručenia protestu“. Teda najneskôr do začiatku septembra.

Zdalo by sa, že ľudia nemajúci v láske ríšskeho vodcu Adolfa Hitlera a jeho prisluhovačov si najneskôr na sklonku leta vydýchnu. Kauza však nie je až taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak platí pravidlo, že Božie mlyny melú pomaly, tak tentoraz sa ani bohyňa Justícia nejde pretrhnúť pri točení kolesa.

Vox populi

Vo Varíne je všetko ako na dlani. Akoby na jednej osi leží Kostol Najsvätejšej Trojice, v ktorom pokrstili legendárneho zbojníka, i obecný úrad s parčíkom, kde je osadený neveľký pomník hlásajúci „večnú pamiatku padlým hrdinom v Slovenskom národnom povstaní“. O niečo ďalej sa nachádza menej skromný Pamätník vojaka, na ktorom vzhliada k nebu socha Červenoarmejca.

Stačí prejsť ešte pár stovák metrov a ukáže sa spomínaná ulica, ktorej názov očividne nikomu – teda až na pár výnimiek – neprekáža. Varínčania si ctia otca slovenského národa, aj keď mu nevedia prísť na meno. Pre nich bol prezident slovenského štátu Jozef Tisa, súdiac podľa označenia tabule – ulica Dr. Jozefa Tisu.

Na názor padlých bojovníkov sa už pýtať nemožno, aj keď si ho človek dokáže predstaviť, no v parčíku na lavičkách posedávajú mamičky húpajúce deti v kočíkoch. Len jediná z nich nám je ochotná prezradiť meno. „Vám neprekáža Tisova ulica?“ pýtame sa jej. „Veď je to tu už toľké roky! Nie, neprekáža. Prečo? Že si nejaká obyvateľka zmyslela, že ju zlikviduje? Väčšina Varínčanov je za jej ponechanie,“ hovorí Martina.

Má na mysli poslankyňu obecného zastupiteľstva Lenku Tichákovú, ktorá sa vlani pustila do boja proti Tisovi. Názory okoloidúcich sondujeme aj na ulici. „Ste z Varína?“ pýtame sa ďalšej zo žien. Tá prikývne, no keď prej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-11-08 13:25:00 - Feat.: - Title: Tragický omyl politika, kňaza i človeka Jozefa Tisa: Myšlienku štátu postavil nad ľudský život 02 - Modified: 2022-10-29 23:16:44 - Feat.: - Title: Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu je neplatné. Hlasovania sa zúčastnilo 47 percent voličov 03 - Modified: 2022-09-13 15:08:18 - Feat.: - Title: Prokurátor Generálnej prokuratúry podal žalobu pre názov ulice Dr. Jozefa Tisu 04 - Modified: 2022-08-05 06:42:52 - Feat.: - Title: Multimiliónová investícia na severe. Kysuce podržia elektrinou nad vodou celú Európu 05 - Modified: 2022-07-19 17:27:30 - Feat.: - Title: Ulicu Dr. Jozefa Tisu vo Varíne nepremenovali
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:33