Šéf Tiposu Marek Kaňka. FOTO: TASR/Andrej Hrušovský
StoryEditor

Rozsiahla akcia Voz. NAKA obvinila aj šéfa Tiposu, má ísť o biznis s pohonnými hmotami

09.06.2022, 10:21
Autor:
redredTASRTASR

Elitní policajti zo stredného Slovenska zasahujú na viacerých miestach. Má ísť o obchodovanie s pohonnými hmotami.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje pri akcii Voz pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie celkovo 31 osobám, z toho 25 fyzickým a šiestim právnickým.

Viacero obvinených bolo zadržaných bolo. Informuje o tom Úrad špeciálnej prokuratúry, pod ktorého dozorom zaisťovacia akcia prebieha. Kauza má súvisieť s daňovými trestnými činmi a s praním špinavých peňazí.

Ako prvý o zásahu napísal portál aktuality.sk.

Podľa portálu je obvinený súčasný šéf Tiposu Marek Kaňka, ktorý pred vstupom do verejnej funkcie pôsobil v súkromnom biznise s pohonnými hmotami vo firme Oliva group. Polícia ho však pri dnešnej akcii nezadržala. Informáciu o obvinení potvrdil aj Tipos.

"Marekovi Kaňkovi bolo vo štvrtok doručené obvinenie, v tejto súvislosti bol vypovedať na polícii. Voči obvineniu podal sťažnosť, keďže obvineniam nerozumie a momentálne ich študuje jeho právny zástupca. Podľa toho následne zváži ďalšie kroky," uviedol Tipos.

Úrad špeciálnej prokuratúry spresnil, že aktuálne vykonávajú aj ďalšie zaisťovanie a procesné úkony, patrí sem aj 19 domových prehliadok.

Zásah polície potvrdila aj hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Policajti NAKA vykonávajú od skorých ranných hodín vo viacerých krajoch v rámci Slovenka zaisťovacie úkony. Cieľom je dokumentovať rozsiahlu závažnú ekonomickú trestnú činnosť," konštatovala.

Poznamenala, že pre úkony trestného konania zatiaľ nie je možné k prípadu poskytnúť akékoľvek bližšie informácie. "Aby nedošlo k zmareniu či sťaženiu účelu trestného konania," vysvetlila.

„Platí to čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami, padni komu padni, pred zákonom si musíme byť všetci rovní. Dôverujem orgánom činným v trestnom konaní, nikoho nechránime a neuznávame politiku našich ľudí,“ reagoval na obvinenie šéfa Tiposu minister financií Igor Matovič.

Premiér Eduard Heger v reakcii uviedol, že nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní. Počká si na výsledok vyšetrovania a následne sa vyjadrí. "Keďže pán Kaňka nie je podriadený predsedovi vlády, premiér nemôže voči nemu konať."

 

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:22